Linkovi

CSIS - BiH i dalje nesposobna preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost


Inda Swanke

Bosna i Hercegovina na medjunarodnoj prekretnici - naziv je konferencije koja je danas održana u Washingtonu a u organizaciji Centra za strateške i medjunarodne studije. Konferencija je okupila eminentne regionalne eksperte, a bavila se pitanjima budućnosti OHR-a, ustavnom reformom i medjunarodnim integracijama.

Usprkos 12 godina izuzetnih napora koje medjunarodna zajednica ulaže u normaliziranje Bosne i Hercegovine, ostavština Dejtonskog sporazuma je učinila da je ta zemlja i dalje nesposobna preuzeti punu odgovornost za svoju vlastitu budućnost. Vlada je na svim nivoima uglavnom nefunkcionalna, i vodjena etničkim imperativima - stoga nesposobna da obezbijedi osnove usluge svojim državljanima - ovo je sublimacija onoga što je bilo u fokusu današnje cjelodnvne konferencije, koju organizirao Centar za Strateške i medjunarodne Studije.

U vrhu liste vrućih bosansko-hercegovačkih pitanja nalazi se budućnost Ureda visokog predstavnik, njegove potencijalno izmijenjene ovlasti i dužina mandata. Daniel Serwer is Američkog instituta za mir, smatra da je krajnje vrijeme da bosanski političari shvate da usljed momentalne političke situacije u svijetu, Bosna i Hercegovina više nije na listi američkih prioriteta, i pomire sa ovom realnošću i konačno počnu sami da donose kritične i teške odluke, jer im odgovore na njihova pitanja niko neće ponuditi na srebrnom pladnju.

Daniel Serwer, Američki institut za mir:
Medjunarodna zajednica je oslabila funkciju OHR, i to se više ne može vratiti na staro, što možda i nije loše. Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini treba ostati šest mjeseci do godini dana nakon rješenja kosovskog pitanja, a nadam se da će se to desiti uskoro. Nakon toga bi funkciju trebao preuzeti Evropski predstavnik, a Evropska Unija se treba ozbiljno pozabaviti preporukama Venecijanske komisije o reformi ustava Bosne i Hercegovine.

Ed Joseph sa odsjeka za medjunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins je mišnjenja da bez brze i adekvatne dijagnoze ni liječenje neće biti uspješno. On je nazvao neuspjelim eksperimentom prošlogodišnje statove Schwartza Shillinga o tome da je Bosna i Hercegovina prevazišla konflikt, te da njen dalji razvoj koči medjunarodna zajednica, i da je rješenje za sve što brže pristupanje evropskim integracijama.

Ed Joseph, Univerzitet Johns Hopkins:
Problem je u tome što Bosna i Hercegovina nije gradjanska država, nego višenacionalna, što se bazira na Deytonu. Šta se sada može učiniti? Treba što prije prijeći na ustavne reforme a po tome na evropske integracije.

Bivši zamjenik viskog predstavnika Donald Hays je kritikovao bosansko-hercegovačke političare rekavši da oni ne razumiju slobodne medije niti odgovornost prema gradjanima, ljudima koji su ih izabrali. On je dodao da političko vodjstvo zastupa samo vlastite interese, i interese partije ili grupe, ali nikada cjelokupne interesee gradjanstva.

Donald Heyes, biši zamjenik Visogog predstavnika:
Gradjani Bosne i Hercegovine shvaćaju neminovnost multinacionalnog društva, dok političari ne, i oni nemaju zajedničke interese. Ukoliko se produži mandat Viskog predstavnika, on treba biti na odredjeno vrijeme, to se treba desiti na zahtjev gradjana Bosne i Hercegovine, i njegove ovlasti moraju biti vrlo eksplicitne.

James O'Brian, iz Albright grupe je svoje vidjenje iznio vraćajući se na principe Deytonskog sporazuma.

James O'Brien, Arbright grupa:
Deytonski sporazum je začet na embivalentosti. Da li su Bosanci i dalje podiljeni? Da li uopšte postoji bosanski identitet? Visoki predstavnik može naći načina da se političkim liderima ne isplati da podstiču podijeljenost. Ukoliko Visoki predstavnik produži mandat, on mora uspostaviti jedinstveni medjunarodni cilj - ojačati centralnu državu. Jasno imenovati mali broj ciljeva i postići ih. Ugraditi mehanizme Evropske unije i učiniti ih efektivim, tako što će smanjiti vlada i time ubrzati proces odlučivanja. Onda ustavnu reformu ostaviti Bosancima, a policijsku reformu treba pregovarati - zaključuje gospodin O Brian.

XS
SM
MD
LG