Linkovi

New Orleans, i Mardi Gras bez jazz muzičara nisu što su bili


Ovogodišnji Mardi Gras izgleda raskošnije od lanjskog, prvog nakon uragana Katrina.
Medjutim, mnogi posjetitelji će primjetiti da većina muzike koja je New Orleans učinila prijestonicom jazza nedostaje.

Tradicionalna proslava Mardi Gras, kršćanskog praznika poznatog i kao Debeli utorak, ili dan prije Pepelnice, odnosno početka posta, karizme - u New Orleansu je danas ušao u završni dan. I dok je posjetitelja više nego lani, proslava je još uvijek znatno skromnija nego prije uragana Katrina koji razorio grad 2005. godine. Novinar Glasa Amerike Jim Bertel izvještava da, uprkos veseloj atmosferi, sve je više znakova da Mradi Gras u New Orleansu više nikada neće biti isti kao nekad.

Mardi Gras je u punom zamahu u New Orleansu. Sudionici iz svih krajeva svijeta stigli su da gledaju paradu i ispune čuvenu Francusku četvrt, da budu dio najveće godišnje proslave. Medju njima je Nicol Heth.

Nicole Heth:
Svako je u zanimljivom kostimu, sa frizurama raznih stilova, odjećom, cipelama, zabavno je, ukrasi koji lete unaokolo, balkoni prepuni ljudi, ja to volim.

Mnogi u New Orleansu kažu da ovogodišnji Mardi Gras izgleda norlamnije od lanjskog, prvog nakon uragana Katrina koji je uzrokvao poplavu većeg dijela grada i ubio stotine ljudi u augustu 2005.

Mardi Gras se smatra ključem oživljavanja turizma u New Orleansu. Štete koje je uragan ostavio još su vidljive u mnogim dijelovima grada, ali to većina učesnika proslave na Francuskom trgu ne primjećuje.

Medjutim, mnogi posjetitelji će primjetiti da većina muzike koja je New Orleans učinila prijestonicom jazza nedostaje.

Nije kao prije. Ne. Nema uličnih muzičara. Obično je bilo puno uličnih muzičara, kaže jedan od posjetitelja.

Kao i mnogi drugi koji su u oluji i poplavi izgubili svoje domove, i muzičari su otišli.

Neke stvari uzimate za gotovo, neke male stvari u životu mislite da su garantovane, kao šetnja ulicom u kojoj vidite jazz muzicare. Male stvari koje vam u životu nedostaju, kaže učesnik ovogodišnje proslave.

Jazz je sinonim New Orleansa već decenijama, ali je malo klubova sa tom jedinstvenom američkom formom umjetnosti ponovo otvoreno. Napori da se pomogne lokalnim muzičarima kroz fondove za pomoć i subvencionirane stanarine su imali ograničen uspjeh.

Joe Braun,jazz muzičar:
Ove godine je bilo teško preživjeti ovdje u New Orleansu, jer je sve manje mjesta gdje možete svirati.

Mnoga mjesta gdje se svirao jazz su teško oštećena da bi bili ponovo otvoreni, drugi su se prebacili na rock end roll kojeg turisti više traže, prisiljavajući Stevea Veneta i njegov jazz orkestar da svira daleko izvan famozne ulice Burbon.

STEVE VENET, Panorama jazz band:
Ovo je lokalna scena. Malo je turista koji će ovdje doći.

A, turisti, kao ovi koji danas slave Mardi Gras su glavni pokretači obnove grada kako ekonomski tako i kulturno. Za sada, budućnost je nesigurna i mngi se muzičari osjećaju obeshrabrenim. Ali, njihova ljubav za jedinstveno muzičko nasljedje grada motivira ih da sviraju.

XS
SM
MD
LG