Linkovi

Bush odbacio spekulacije o mogućem napadu na Iran


Istovremeno sa ohrabrujućim vijestima o diplomatskom riješenju nuklarne krize sa Sjevernom Korejom, predsjednik Bush je odbacio spekulacije o mogućem američkom vojnom napadu na Iran.

Nakon što je američka vlada izjavila da raspolaže uvjerljivim dokazima da Iran snabdjeva šiitske militante u Iraku smrtonosnim oružjem koje se koristi protiv američkih vojnika, i još ranijih oštrih izjava američkog predsjednika o oštrom odgovoru Sjedinjenih Država, predsjednik Bush je jučer govoreći za C-SPAN znatno ublažio svoj ton, rekavši da radije želi dijalog nego sukob.

On je rekao da još postoje izgledi da se pitanje nuklearnih ambicija Irana riješi diplomatskim putem.

Svi veći problemi trebali bi se rješavati diplomatski, vojska je posljednji izbor za riješenje problema, i ja vjerujem da smo još uvijek u mogućnosti da ovaj problem riješimo diplomatski jer većina svijeta sada razumije kakvu bi opasnost predstavljao Iran sa nuklearnim oružjem. Tako da mi radimo u tom pravcu i pritisak na režim vršimo diplomatskim kanalima, rekao je Bush.

Medjutim, on ni ovom prilikom nije propustio da kritikuje vladu Irana.

G. Bush:
Narod Irana je dobar, dostojanstven, častan. Ali, oni imaju ratobornu vladu, glasnu, bučnu, prijeteću, vladu koja prkosi ostatku svijeta i kaže ”Mi hoćemo nuklearno oružje“. Prema tome, naš je cilj da nastavimo pritisak na vladu u nadi da će se pojaviti razumni ljudi koji će reći da to ne vrijedi, da to ne vrijedi izolacije.

Upitan o kritikama u Kongresu u kojem su neki članovi izrazili sumnju oko optužbi administracije da se zvanični Iran miješa u Irak, Bush je takve komentare nazvao političkim, i od članova parlamenta zatražio da rade sa njim na rješavanju problema.

G. Bush:
Nadam se da članovi Kongresa, posebno iz opozicione Demokratske partije razumiju ozbiljnu prijetnju koju može predstavljati Iran sa nuklearnim oružjem. Zato trebamo zajedno raditi da riješimo problem.

Posljednjih dana i iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad, poznat po vatrenim anti-Zapadnim govorima, je zauzeo umjereniji pristup u pravcu diplomacije. U ponedjeljak on je izjavio da su nemiri u Iraku loši za njegovu zemlju i da je dijalog, a ne sila riješenje sukoba u regionu.

XS
SM
MD
LG