Linkovi

Avion pun dolara za Bagdad


Prema izvještajima iz Pentagona, Sjedinjene Države su na rat u Iraku već, u protekle 4 godine, potrošile više od 275 milijardi dolara, ta će se suma više nego udvostručiti do 2009. godine. Predsjednik Bush je od Kongresa zatražio da podrži njegove zahtjeve za budžetsku potrošnju za ostatak ove godine, i dalje. Na Capitol Hillu, medjutim, senatori i zastupnici traže pažljivu kontrolu već potrošenog novca, uključujući i trenutak kad je ovdašnja vlada doslovce poslala avion pun novčanica od po stotinu dolara u Bagdad.

Svakodnevno nasilje i dalje traje u ratu koji se razvukao na gotovo 4 godine. I koliko uopšte košta održavanje američkih snaga u Iraku? To je on što senatski Odbor za oružane snage i senator Robert Byrd žele da znaju:

BYRD: Koliko nas je ovaj rat koštao do sada?

Odgovara finansijski kontrolor iz Pentagona.

TINA JONAS : Mi smo trebali da platimo 372 milijardi dolara, od čega - 276 milijardi je za Irak.

Predsjednik Bush za ovu godinu traži još 93 milijarde, a u ponedjeljak je Kongresu poslao budžet tražeći još 141 milijardu za narednu godinu i 50 milijardi za 2009.

U Zastupničkom Domu, drugi Komitet, nadležan za kontrolu rada vlade, svoju je pažnju usmjerio na početak rata, početak okupacije.

Privremena Koaliciona Vlast, na čelu sa Paulom Bremerom, prebacivala je gotovinu direktno u ruke tek oformljenih ministarstava privremene iračke vlasti.

Predsjedavajući Komiteta, zastupnik Henry Waxman, kaže da je iz američkih federalnih rezervi za te svrhe izvadjeno 12 milijardi dolara.

WAXMAN: Novčanice, uglavnom po 100 dolara pakovane su kao cigle, stavljane na velike drvane palete, svaka po 60 miliona dolara u kešu, i avionom slane u Irak.

Bremer, administrator te privremene vlasti, rekao je članovima ovog Komiteta da se 2003. godine u Iraku, on suočio sa očajnom, haotičnom situacijom i sa zemljom u kojoj državni službenici nisu bili plaćeni mjesecima.

BREMER: Mi smo fondove za Irak, o kojima vi danas govorite, koristili da hitno platimo Iračane.

Gotovina od iračkog prihoda od nafte otišla je u iračka ministarstva da bi se plaćala obnova, poput obnove škola, i za pokrivanje troškova rada vlade.

Republikanski zastupnik John Mica ustao je u odbranu Paula Bremera.

MICA: Oni nisu imali finansijski sistem. Nisu imali novac, ni banke ni automate za novac. Nikoga da time rukovodi. Zbog toga što je ovaj irački novac bio bezvrijedan, mi smo radili što smo mogli i morali - koristeći dolarsku gotovinu.

Specijalni generalni inspektor Stuart Bowen utvrdio je da je Bremerova privremena uprava znala kako je taj novac trošen, ali:

BOWEN: Zaključak je naših inspektora i ukupne inspekcije da je Privremena Koaliciona Uprava trebala više discipline zahtijevati od iračkih ministarstava.

BREMER: Tu nam se mišljenja razlikuju. Jer po vašem ispada da smo mi mogli i trebali da u iračka ministarstva odmah uvedemo moderno računovodstvo.

BOWEN: Ne, naš je zaključak da je obaveza transparentnosti rada obavezivala Privremenu Upravu da osigura neki vid kontrole.

Zastupnica Diane Watson je zatim zaključila: Mi nemamo nikakvog pisanog traga o tome. I mislim da je to apsolutno neprihvatljivo u času kad se traži povećavanje broja vojnika u Iraku i traže stotine milliona dolara da se pošalju u tu rupu bez dna.

Za kraj, vraćamo se ponovo u Senat, na sjednicu Komiteta za oružane snage, gdje je ministar odbrane Robert Gates izjavio da ne može reći kada će se američki vojnici vratiti kući i kada će trošenje novca na rat u Iraku - uopšte prestati.

XS
SM
MD
LG