Linkovi

Organizacija ”Djeca noći“ spašava djecu sa pločnika


Plemeniti cilj humanitarne organizacije "Djeca noći" iz Los Angelesa već skoro pune 3 decenije je pomoći maloljetnicima da, umjesto života na ulicama i nuđenja vlastitog tijela, žive normalnim životom. Zahvaljući aktivistima te organizacije sa pločnika je otrgnuto na hiljade maloljetnika. O tome šire u rubrici novinara Glasa Amerike Mike O"Sullivana.

Iako protivzakonita, prostitucija je dio života svakog američkog grada. Naći krov nad glavom, sigurno i toplo sklonište za maloljetnike koje su surove okolnosti nagnale na izlazak na ulicu je misija koju aktivisti organizacije "Djeca noći" obavljaju 27 godina.

Počelo je istraživačkim projektom Louis Lee i pripremama za doktorsku tezu iz sociologije. Prve informacije i saznjanja ona je sticala iz policijskih izvještaja i sudnica.

Dr. Lois Lee, sociolog: Izlazila sam na ulice da potvrdim nalaze iz policijskih izvještaja. Bila sam usred istraga o serijskim ubistvima, potjera za ubicama, ubjeđivala mlade koji su prodavali svoja tijela da svjedoče protiv ubica.Bila sam uvučena u taj njihov svijet“

Mnoge maloljetnice i maloljetnici bili su žrtve seksualnog zlostavljanja u vlastitom domu, a njihove mušterije na ulici ljudi iz svih mogućih socijalnih i profesionalnih grupa.

Radnici, vozači kamiona, prodavci, računovođe, policajci,svećenici, rabini, filmske zvijezde, advokati - ne želim isključiti nikoga. Jedna od činjeca koja ide uz maloljetničku prostituciju je činjenica da su, kako izgleda, gotovi svi uključeni u to, kaže doktorica Lee.

U stambenom naselju u jednom od predgrađa Los Angelesa koje je osnovala i njime upravlja humanitarna organizacija "Djeca noći" maloljetnici sa ulica su našli sigurno sklonište. Tu im je pružena prilika da nastave sa školovanjem.

Sonia Ventura, direktor školskog centra "Djeca noći": Kada naše štićenice i štićenici dođu ovdje, ne vjeruju u sebe. Ne osjećaju da mogu postići nešto. Velika stvar za njih je kada nešto ostvare po prvi put - neki mali projekat, napišu esej... i kada to učine osjete veliko samozadovoljstvo i ponos.

Nakon dužeg ili kraćeg boravka u naselju organizacije "Djeca noći," neki se vraćaju u rodni dom, jedni odlaze u druge porodice, treći se potpuno osamostaljuju. Za mnoge nastavak školovanja na nekom od koledža je logičan naredni korak.

Mnoge priče o maloljetnim nesretnicima sa ulica završavaju sretno, ali ima i onih sa tragičnim krajem.

Dr. Lois Lee, sociolog: Naše nekadšnje štićenice i štićenici su sada učitelji, nastavnici, službenici.... udate i oženjeni.... Nažalost neki umiru od AIDS-a. Bezuvjetno, svima pružamo podršku.... i onima umiru od AIDS,i onima kojima su potrebne knjige i oninma koje ponešto tišti u novim životnim sredinama i okolnostima.

Prema riječima gospođe Lois Lee, maloljetnička prostitucija u Sjedinjenim državama je prljava mala tajna, problem kojem se ne posvećuje velika pažnja. Humanitarna organizacija Djeca noći je, ako ništa drugo, utočište u koje se djeca mogu skloniti bježeći od života na ulicama.

XS
SM
MD
LG