Linkovi

Troje mrtvih u samoubilačkoj eksploziji u odmaralištu u Izraelu


Izraelska policija saopštava da je jedan palestinski napadač samoubica bombom usmrtio troje ljudi u odmaralištu Eilat na Crvenom Moru. Ovaj bombaški napad je prvi napad te vrste unutar Izraela za više od šest mjeseci i prvi koji se ikada dogodio u tom najjužnijem izraelskom gradu.

Dvije palestinske militantne grupe tvrde da su odgovorne za ovaj današnji napad, koji je izveden u jednoj pekari u stambenom dijelu Eilata.

Obje grupe koje preuzimaju odgovornost, Islamic Jihad i Al Aqsa Martyr Brigades, povezane su sa pokretom Fatah - palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. One saopštavaju da je napad izveo 21-godišnji Mohammed Saksak iz Gaze koji se infiltrirao u Izrael iz Jordana. Napad je, kako kažu, izvršena da bi se ukazalo na to da Palestinci treba da napadaju Izrael umjesto da napadaju jedni druge.

Visoko rangirani pripadnici Fataha su osudili taj napad. Izraelski premijer Ehud Olmert je izjavio da će njegova zemlja progoniti teroriste bez predaha. Bijela Kuća je oštro osudila pomenuti napad.

XS
SM
MD
LG