Linkovi

Freedom House - Nazadak individualnih sloboda u svijetu


Nevladina organizacija Freedom House je izvijestila da su individualne slobode širom svijeta nazadovale tokom 2006. ,što potencijalno može dovesti u opasnost stabilnost novih demokratija i spriječiti političke reforme u zemljama pod upravom autoritativnih vlada.

Kako je za Glas Amerike izvijestila Ivana Kuhar, ova organizacija za brigu o ljudskim pravima sa sjedištem u New Yorku je istakla da je Rusija doživjela ozbiljno nazadovanje demokratije.

U svom godišnjem pregledu političckih prava i gradjanskih sloboda širom svijeta, Freedom House je saopštila da je administracija predsjednika Putina ugušila opoziciju i ozbiljno oslabila nezavisne medije.

Arch Puddington, direktor ovogodišnjeg istrazivanja je izjavio da je Kremlj sistematski oslabio ili marginalizirao nezavisne medije, demokratske aktiviste i kritičare vlade predsjednika Putina. On je rekao da je Putinova Rusija postala model za lidere sa autoritarnom sviješću u bivsim sovjetskim repulikama i drugdje.

Freedom House optužuje Rusiju da podržava autoritativne rezime u euro-aziji i da se protivi medjunarodnim sankcijama protiv izopačenog diktatorstva. Ova nezavisna organizacija je, medju najgore kršitelje ljudskih prava i primjene demokratije, na listu stavila Bjelorusiju, Turkmenistan i Uzbekistan. Ruska vlada se našla pred pojačanim medjunarodnim kritikama zbog gušenja nezavisnih istupa opozicije i zbog upotrebe svojih naftnih i energetskih resursa da vrši pritisak na svoje susjede, uključujući Ukrajinu, Gruziju i Bjelorusiju. Daniel Fried, viši zvaničnik State departmenta je za Glas Ameike rekao da je Washington zabrinut oko takvih kretanja u Rusiji.

DANIEL FRIED: Mi smo podržali demokratiju u Rusiji - I to smo to ucinili veoma jasno. Mi smo takodjer ucinili jasnim da snažna Rusija znači - snažna demokratska Rusija, a ne snažna samovolja. I mi se nadamo da Rusija neće postati autokracija.

Izvještaj Freedom House je pokazao mali pad u stanju sloboda u 2006, kada se uporedi sa 2005. Devedeset zemalja je ocijenjeno kao "slobodne", 58 kao " djelomicno slobodne", i 45 kao "ne-slobodne."

Direktor ovogodišnjeg istrazivanja za ovu studiju, Arch Puddington je izjavio da je posebno zabrinut onim sto je nazvao " stagnacijom slobode" :


ARCH PUDDINGTON: Ako pogledamo sliku svijeta danas, vidimo da u zadnjih 9 godina nije bilo znacajnog napretka. Normativi slobode u svijetu su danas veoma slični onima koji su bili 1998.

Freedom House je zabiljezila da je najveće nazadovanje sloboda u 2006., zabilježeno u Aziji. Zapažena je I pojava blagog rasta demokratije na Balkanu. U izvještaju je istaknuto da su postkomunističke zemlje centralne i istočne Evrope poboljšale svoje političke procese, odnos prema manjinama i vladavinu zakona da bi zadovoljile striktne standarde za članstvo u Evropskoj Uniji.

XS
SM
MD
LG