Linkovi

Medicina i nauka u 2006-toj


Tokom narednih dvadeset pet godina predvidja se da će AIDS biti medju vodeća tri uzroka smrti širom svijeta. To porazno predvidjanje došlo je od istraživača pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Čak kobnija predvidjanja došla su od klimatologa koji kažu da postoje novi dokazi o negativnom utjecaju rasta temprature na globalnom nivou.

Novinari Glasa Amerike, Melinda Smith i Paul Sisco se osvrću na glavne medicinske i naučne dogadjaje u 2006.

Krajem 2006 su epidemiolozi saopćili da će biti sve teže održati programe liječenja ako se pod hitno ne spriječi veliki broj novoinficiranih HIV-om. 25 miliona ljudi je do sada umrlo od AIDS-a.

Trideset-devet miliona drugih još uvijek živi zaraženi virusom HIV ili AIDS-om.
Zdravstveni stručnjaci širom svijeta i dalje promoviraju prakticiranje bezbjednog seksa, prvenstveno upotrebom kondoma. Takodjer,klinička isitivanja prilikom kojih je izvršeno obrezivanje grupe odraslih heteroseksualnih muškaraca, su se takodjer pokazala obećavajućim u cilju smanjivanja širenja AIDS-a.

U 2006.Svjetska zdravstvena organizacija je revidirala jedno staro stanovište i odobrila upotrebu DDT-a za prskanje u zatvorenom prostoru protiv komaraca koji izazivaju malariju. DDT je 30 godina zabranjen za poljoprivrednu upotrebu zbog moguće povezanosti sa rakom. Medjutim svjetski zvaničnici zdravstva vjeruju da ova verzija insekticida nije štetna po ljude.

U 2006 zabrinutost glede prijenosa ptičije groznice na ljude bila je u porastu , a posebno strahovanja da mogućnost prijenosa virusa H5 N1 sa čovjeka na čovjeka, može stimulirati epidemiju gripe. Naučnici rade na razvijanju vakcine.

Kako se godina bliži kraju, zdravstveni stručnjaci Ujedinjenih Naroda pozivaju na široku raspodjelu nove pristupačne vakcine protiv ljudskog papiloma virusa. HPV, kako se skraćeno naziva virus, uzročnik je 70 procenata raka grlića maternice. Rak grlića maternice je inače drugi po učestalosti kod žena u svijetu.

Gojaznost je postala globalni problem. Krivica se baca na način života ispunjen sjedenjem i hranu punu masnoće i preradjenog šećera. U drugu ruku, nedovoljno konzumiranje hrane izgleda da je najnovija pojava medju manekenkama i mladim ženama koje očajnički žele biti mršave. U tom smislu su Italija i Španija uveli prvu svjetsku zabranu anoreksičnih manekenki na modnim pistama.

Na polju medicinskog istraživanja, osnovne ćelije su bile u novostima ove godine. Predsjednik Bush je stavio veto na državno finansiranje za takvo istraživanje u Sjedinjenim državama. U Južnoj Koreji su se opet neki visoko-reklamirani uspjesi pokazali - običnom laži. I pored toga istraživanje je nastavljeno širom svijeta i terapije osnovnom ćelijom obećavaju puno u borbi protiv brojnih neuroloških bolesti.

U 2006. dramatični znaci globalnog zagrijavanja su izazvali medjunarodnu pažnju. Otkrića da se i Sjeverni i Južni pol tope iznenadila su naučnike. Dugoročno istraživanje je konačno pokazalo da je Grenland u periodu izmedju 2003. i 2005. izgubio 100 milijardi metričkih tona leda.

Neki naučnici kažu da bi toplija planeta mogla biti kriva za takve prirodne katastrofe, kao što su šumski požari tokom godine na zapadu Sjedinjenih država, suša u Africi, i tajfunima izazvana klizišta blata u Kini i Filipinima koja su odnijela na hiljade života.

Rokordno visoke cijene nafte pomogle su da obnovljivi izvori-kao što su vjetar i snaga sunca- postanu najbrže rastući izvor energije u Sjedinjenim državama. U medjuvremenu je kompanija Chevron objavila otkriće do petnaest milijardi barela nafte, više od dva kilometra ispod mora u Meksičkom zaljevu.

Otkriće druge vrste iz davne prošlosti, u februaru mjesecu, u egipatskoj Dolini kraljeva pronadjen je tri hiljade godina star grob.
U septembru mjesecu, naučnici su takodjer obznanili da su ponašli tri miliona star skelet ranog ljudskog pretka.

Vratimo se buducnosti….NASA se u 2006. vratila u svemir sa tri važne misije ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

Planetarna istraživanja u cilju temeljitog proučavanja Marsa, otkrili su znake ne tako davnog prisutstva tekuće vode na Crvenoj planeti. Jedno drugo istraživanje pružilo je ove nevjerovatne prizore Saturna i njegovih prstenova.

U avgustu mjesecu konfrencija astronoma je oduzela Plutonu njegov status planete ali NASA još uvijek šalje brod za istraživanje Plutona, koji tamo stiže 2015. god.

Konačno američka Agencija za istraživanje svemira je počela odbrojavanje druge vrste, kada je otkrila svoj projekat za slijedeću generaciju svemirskih brodova i objavila planove da se utvrdi jedna multinacionalna baza s ljudskom posadom na Mjesecu, do dvije hiljade i dvadesete.

XS
SM
MD
LG