Linkovi

Ruski tuzitelji zapoceli krivicni postupak u slucaju Litvinenkove smrti


Ruski tužitelji su pokrenuli krivični postupak u vezi sa smrću bivšeg špijuna KGB-a, Alexandra Litvinenka, čija je smrt izazvanom trovanjem radijacijom. Ova će se detaljna istraga proširiti i na pokušaj ubistva jednog od njegovih saradnika, Dimitrija Kovtun-a, koji je u medjuvremenu pao u komu.

Britanska policija Litvinenkovu smrt posmatraju kao ubistvo.

Kovtun je biznismen za kojeg se zna da se prošlog mjeseca sastao sa Litvinenkom. On nije bio bolestan prije toga. On je u srijedu u Moskvi podvrgnut testiranju na trovanje radijacijom.

Moskovski tužitelji, u današnjoj kratkoj izjavi, kažu da je Kovtun bio izložen istom radioaktivnom materijalu koji je ubio Litvinenka. Zvaničnici takodje navode da će ruski detektivi ići u London radi sakupljanja dodatnih informacija.

A Londonske vlasti navode da je sedam hotelskih uposlenika, koji su 1. novembra posjetili Litvinenka takodje izloženo blažem trovanju radijacijom. U medjuvremenu je u jednoj maloj džamiji u Londonu obavljena dženaza Aleksandru Litvinenku, koji je nedugo pred svoju smrt prešao na Islam.

A bivši ruski premijer Yegor Gaidar optužio neprijatelje Rusije, za svoju misterioznu bolest. Gospodin Gajdar se jako razbolio tijekom jedne konferencije u Dublinu, Irska; on je pušten iz moskovske bolnice s neodredjenom dijagnozom, iako su ljekari kazali da ne mogu potvrditi namjerno trovanje. Sam Yegor Gajdar kaže da su za njegovu bolest krivi neprijatelji koji žele oštetiti odnose izmedju Rusije i Zapada.

¤1 DISS FULL SCREEN

VO / Nats

TRT :

VO

XS
SM
MD
LG