Linkovi

Najave nove američke strategije u Iraku ukazuje na agresivnu regionalnu diplomaciju


Kada je riječ o promjeni američke strategije u Iraku mnogo se očekuje od prijedloga dvopartijske konmgresne grupe za Irak koju predvode bivši državni sekretar James Baker i bivši kongresmen Lee Hamilton. Grupa je i jučer imala sastanak iza zatvorenih vrata, a sljedećeg mjeseca se očekuju njene preporuke predsjedniku Bushu. U Medjuvremenu je Vijeće sigurnosti jednoglasno odobrilo još 12 mjeseci za ostanak multinacionalnih snaga u Iraku.

Studijska grupa za Irak, kako javlja New York Times, pozivajući se na zvaničnike koji su vidjeli nacrt prijedloga, će preporučiti agresivnu regionalnu diplomaciju, uključujući razgovore sa Iranom i Sirijom.

Takvi razgovori su odpočeli, za sada bez učešća Amerikanaca. Predsjednik Iraka je u Teheranu razgovarao sa predsjednikom Irana. Fareed Zakaria, urednik magazina Newsweek, taj susret vidi kao nastojanje Irana da Ameriku stavi u drugi plan.

Fareed Zakaria, Newsweek:
Iran ustvari kaže – Ako želite stabilnost u vašoj zemlji, i ako mislite da mi možemo pomoći, ne idite kroz Washington, dodjite direktno nama.

U medjuvremenu, govoreći u Latviji na summitu NATO-a, predsjednik Bush je rekao da neće prihvatiti ni jedan poziv za povlačenje američkih vojnika iz Iraka prije nego se ta zemlja stabilizira, kriveći al-Qaidu za krvoproliće u Iraku i odbijajući da raspravlja da li je u toj zemlji gradjanski rat ili nije. A, kada je riječ o Iranu, predsjednik Bush je to povezao sa iranskim nuklearnim programom.

G. W. Bush:
Iran zna - ako želi sjesti sa nama za sto da treba uraditi to što tvrde da će uraditi, a to je prekidanje njihovog nuklearnog programa.

Iranski predsjednik je sa svoje strane optužio Sjedinjene Države da nastoje dominirati Srednjim Istokom i njegovom naftom, postavljajući vlastite uvjete za razgovore.

Mahmood Ahmedinajad, predsjednik Irana:
Iran je spreman da vam pomogne da izdajete iz škripca ukoliko se nastavite pravedno ponašati i ukoliko izbjegavate nasilno ponašanje i invazije, poručio je Ahmedinajed predsjendiku Bushu.

Robert Malley, član tima za Nacionalnu sigurnost u vrijeme Clintona, kaže da Iran i Sirija mogu osujetiti bilo koji pokušaj stabiliziranja Iraka.

On je, govoreći u Američkom institutu za mir u Washingtonu rekao da izbjegavanje razgovora sa tim zemljama samo obećava više haosa.

U medjuvremenu, u New Yorku Vijeće sigurnosti UN-a, na zahtijev Iraka, dan uoči susreta Bush-Maliki, jednoglasno je produžilo mandat 160 hiljada pripadnika multinacionalnih snaga u Iraku na još godinu dana.

XS
SM
MD
LG