Linkovi

BiH, Srbija i Crna Gora pozvani u Partnerstvo za mir


U EU je odluka NATO lidera u Rigi prihvaćena sa odobravanjem, i prepoznata kao podstcaj narednim koracima država regiona prema euro- atlantskim integracijama.

Medju prvima od evropskih zvaničnika je na odluku NATO samita u Rigi da se u Partnerstvo za mir pozovu BiH, Srbija i Crna Gora, reagovao visoki predstavnik EU, Javier Solana.

On toplo pozdravlja današnju odluku NATO lidera na samitu u Rigi da ponude članstvo u Parnerstvu za mir Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ova odluka, po njemu, prepoznaje napredak koji je proteklih godina načinjen na polju sigurnosti i donosi važan podsticaj u konsolidaciji napora na snažnijoj neophodnoj modernizaciji i demokratizaciji oružanih snaga. Ovim se takodje otvaraju nove mogućnosti za tri zemlje da se uključe u medjunarodnu vojnu sradnju i učestvuju u gradnji medjunarodnog mira i stabilnosti.

Za Solanu je odluka NATO lidera iz Rige je još jedan, važan korak u nastojanju država Zapadnog Balkana da se oslobode nasljedja prošlosti i nastave sa procesom pridruživanja euro-atlantskoj saradnji".

Briselski politički analitičari su uvjereni da NATO pozivnica, posebno Srbiji i BiH, ne znači potvrdu već učinjenog, već podsticaj da se nastavi sa reformama odbrane ali i saradnje sa Hagom što bi trebalo da znači skori trenutak u kojem više neće biti haških bjegunaca koji se skrivaju na teritoriji tih država. Uz ovo, nije nevažna činjenica da odluka dolazi pred izbore u Srbiji i daje značajnu prednost demokratskim, europski opredjeljenim snagama u toj zemlji.

Sa druge strane, razočarenje je prva reakcija glavne haške tužiteljke, Carle del Ponte, na vijest o pozivnici Srbiji da se pridruži Partnerstvu za mir.

Iz njenog ureda se saopštava da je tužiteljka vrlo iznenadjena NATO odlukom, o kojoj nije bila konsultovana. Razočarana je jer će sada sve navoditi na to da je Beograd nagradjen za nesaradnju sa haškim tužiteljstvom i činjenicu da, i pored obećanja, nije uhapsio i predao Hagu Ratka Mladića.

Sutra, kako se najavljuje, Del Ponte dolazi u službenu posjetu Sarajevu, gdje će se susresti se članovima državnog Predsjedništva i visokim predstavnikom, C.S. Schillingom. Saradnja sa Hagom u svjetlu nastavka procesa približavanja zemlje euro-atlantskim integracijama, biće nezaobilazna tema.

XS
SM
MD
LG