Linkovi

U Americi ukinuta zabrana silikonskog povećanja grudi


Američko ministarstvo za hranu i lijekove je ukinulo 11 godina dugu zabranu na povećanje grudi silikonskim umecima. Ipak, takva odluka i dalje nije bez protivnika. Prilog novinarke Glasa Amerike Carol Pearson.

Američko ministarstvo za sigurnost hrane i lijekova je zabranu na silikone uvelo 1992. godine, zbog silnih izvještaja kako napuknuća u umecima i curenje silikona u tijelo izaziva rak, gubitak imuniteta i probleme na koži.

Ministarstvo - skraćeno FDA -sada tvrdi da takvi navodi nemaju dovoljno naučnih dokaza. Glasnogovornica Ministarstva, Donna Bea Tillman kaže: Zasnovano na opsežnim podacima, odlučili smo da objavimo da u silikonski umeci bezbjedni.

Povećanje grudi je medju najpopularnijim estetskim operacijama u mnogim zemljama. Jedan od proizvodjača silikona, kompanija Mentor, kaže da je preko milijun žena u preko 50 zemalja povećalo grudi njihovim proizvodom.

Prirodno, američko Udruženje plastičnih kirurga odobrava odluku Ministarstva:

Doktorica Roxane Guy, glasnogovovrnica Udruženja plastičnih kirurga: Proučili smo brojne studije; pročitali brojne papire na tu temu, i vrijeme je da nauka pomogne u ispravci ranije zabrane, kaže glasnogovornica Udruženja plastičnih kirurga.

Žene poput Denise Pardue, koje su željele povećati grudi, posljednjih su godina bile ograničene na drugu vrstu umetaka. Ona sada planira te umetke zamijeniti silikonskim

Denise Pardue, pacijentica: Imala sam priliku pogledati i opipati silikone, i čine mi se toliko prirodnijim.

No, kritičari odluke američkog ministarstva, poput Diane Zuckerman, kažu da je potez posve pogrešan.

Diana Zuckerman, Nacionalni istraživački centar za žene i obitelji: Zbilja je loše za reputaciju Ministarstva da odobri nešto što je već odavno dokazano kao ne-bezbjedno.

Ministarstvo hrane i lijekova zahtijeva od proizvodjača umetaka da izvedu dubinske studije o sigurnosti, na 40 hiljada žena u slijedećih deset godina. A ženama se poručuje da se redovito pregledaju ako imaju silikonske umetke.

XS
SM
MD
LG