Linkovi

Edward Joseph - Schwarz Schilling napravio ogromnu stratešku grešku


Policijska reforma je obaveza koju je Republika srpska prihvatila kao dio procesa približavanja EU--to je jedna od stavki na listi zahtjeva EU i jedan od ključnih elemenata na kojima je uveliko insistirao prethodni visoki predstavnik Paddy Ashdown, kaže za Glas Amerike profesor pri odjelu naprednih međunarodnih studija univerziteta Johns Hopkins, Edward Joseph, komentirajući razvoj događaja vezan za reformu policije u BiH.

Srbi su toliko mnogo puta rekli da žele biti dio EU, tako da je veoma jasno da je to obaveza i da nije predmet koji bi se mogao iznijeti na referendum, niti bi se time uklonila obaveza koju ima Republika Srpska. Tu se jednostavno radi o obavezama u okviru Dejtonskog sporazuma i sporazumima i dogovorima vezanim za pristup EU, kaže Ed Joseph.

Paddy Ashdown je bio visoki predstavnik koji je vršio pritisak po pitanju policijske reforme, dok sadašnji visoki predstavnik Christian Schwartz Schillingnavodi da je spreman iskoristiti bonske ovlasti ako dođe do prijetnje regionalnoj stabilnosti, Dejtonu ili suradnji s Hagom, ali svoje bonske ovlasti još nije iskoristio. Mnogi navode da bi Ahshdown do sada povukao mnogo oštrije poteze.

Edwarda Josepha smo zamolili da povuče paralelu između akcija prethodnog i trenutnog visokog predstavnika?

Mislim da je Schwarz Schilling napravio ogromnu stratešku grešku. Mislim da to na neki način možemo uporediti s onim što se desilo ovdje u ovoj zemlji po pitanju Iraka-- mala grupa ideoloških ekstremista se okupila oko Christiana Schwarz Schillinga i prije nego je imenovan na funkciju visokog predstavnika, i ubijedila ga u ispravnost njihove ideološke agende, koja se sastojala iz 2 dijela: kao prvo da je međunarodna zajednica, odnosno ured OHR-a prepreka napretku BiH, a kao drugo da je rješenje za sve probleme u BiH prustup EU. Mislim da je to strateška zabluda po oba ta pitanja i da sada to gospodin Schwarz Schilling sa zakašnjenjem shvata, te nastoji ispraviti određene stvari što je to sada mnogo teže.

Mislim da je Ashdown odradio izvanredan posao, a da je Schwarz Schilling do sada bio neuspjeh. Mislim da je glavna stvar da je Ashdown shvatao šta je od ključne važnosti što treba uraditi, a Schwarz Schilling, koji oko sebe ima malu grupu ideoloških radikala sa sjedištem u Njemačkoj, koji vjeruju da se sve rješava pristupom EU i ukidanjem visokog predstavnika, je nažalost izgubio vrijeme i tek sada počinje shvatati koliko je skrenuo s puta, kaže Ed Joseph.

VOA: Da li je onda vrijeme da se OHR zatvori za nešto više od pola godine?

Ne vjerujem da je vrijeme da se zatvori. To opet poredim s Irakom koji je dio ideološke agende u kojoj se kaže:mi znamo, mi imamo rješenje, stvari su jednostavne, sve što morate uraditi je riješiti se Sadama Huseina i sve će biti divno. Dakle- sve što morate uraditi je riješiti se visokog predstavnika i Bosanci će preuzeti stvari u svoje ruke i krenuti ka EU. Mislim da je to ozbiljna greška, jer ljudi ne shvataju kontinuirane teškoće u BiH: kontinuiranu, kako to ja zovem, dinamiku u kojoj napredak za jednu znači gubitak za drugu stranu, kao i ograničenja za pristup EU. EU je jako važna za BiH, ali postoje i druga politička međuetnička pitanja, ustavna pitanja, koja se nezavisno od svega moraju riješiti, kaže za Glas Amerike Edward Joseph.

XS
SM
MD
LG