Linkovi

Amerikanci duže u Iraku nego u Drugom svjetskom ratu


Nakon pobjede demokrata na izborima za američki Kongres, pitanje Iraka je top tema na Capitol Hillu, gdje je jučer pred članovima Senatskog komiteta bio zapovjednik Centralne komande u Iraku, general John Abizaid.

Predsjednik Senatskog komiteta za oružane snage, John Warner je otvorio saslušanje podsjećanjem da će 26 novembra američka umješanost u Iraku premašiti dužinu američkog angažovanja u Drugom svjetskom ratu, zatraživši od zapovjednika američke Centralne komande u Iraku, generala Johna Abizaida da to objasni.

Gen. John Abizaid, zapovjednik Centralne komande u Iraku:Kao u svakom ratnom pohodu postoje uspjesi i padovi. Od augusta do septembra je bio period pogoršanja sigurnosne situacije prouzrokovan jakim sektaškim napetostima.

General Abizaid je rekao da je raniji optimizam o smanjivanju broja američkih vojnika u Iraku oslabio februarskim napadom na šiitsku Zlatnu džamiju u Samari, sektaškim nasiljem i neuspjehom iračke vlade da se konstituiše.

General Abizaid je rekao da ne treba povećavati broj američkih vojnika u Iraku, ali je izrazio oprez oko smanjenja, rekavši da su američke snage potrebne da pomognu obuku, da opreme i rasporede iračke snage.

To je izazvalo kritiku republikanskog člana Komiteta, senatora Johna McCaina.

John McCain, senator:
Naravno, ja sam razočaran da vi, u osnovi, zagovarate status quo, a po mom mišljenju američki narod je na posljednjim izborima rekao da je to za njih neprihvatljivo.

Pred Sentaskim komitetom je svjedočio i ambasador David Satterfield, koji kaže da ima iračana koji traže da im naoružane sektaške grupe pruže sigurnost. On kaže da nasilje koje ide sa tim grupama prijeti iračkom nacionalnom identitetu.

Ambasador David Satterfield:

Takav rezultat u Iraku je neprihvatljiv. On će ugroziti američke nacionalne interese u toj zemlji i širem regionu i vodiće irački narod u humanitarnu katastrofu.

Senator Warner je ambasadora upitao o mogućnosti angažiranja iračkih susjeda u traženju mira na što je Saterfield odgovorio da se Sirija mora distancirati od nasilja i extremizma, ali nije odbacio mogućnost razgovora sa Teheranom.

Ambasador David Satterfield:

Što se tiče Irana, mi smo u principu spremni da razgovaramo o aktivnostima Irana u Iraku, ali je još u razmatranju vrijeme za takav direktan dijalog.

Ambasador Saterfield je članovima Senatskog komiteta rekao da će izgledi za političko rješenje u Iraku znatno oslabiti ukoliko se nastavi sektaško nasilje i ne smanji porast naoružanih grupa. A general Abizaid je na to dodao da su naoružane grupe isključivo problem kojeg treba da riješe iračke snage.

XS
SM
MD
LG