Linkovi

O zločinima u Srebrenici u američkom Kongresu


O zločinima u Srebrenici je jučer bilo riječi u američkom Kongresu, gdje je prikazan film Marš smrti, a okupljenima se obratili kongresmen Christopher Smith, kopredsjedavajući Helsinškog komiteta za poštivanje ljudskih prava, zatim bivši američki ambasador u BiH Clifford Bond, predsjednik Instituta za traženje nestalih BiH Amor Mašović, forenzički antropolog Eva Klonowska i ambasadorica BiH u Sjedinjenim Državama, Bisera Turković.

Srebrenica je školski primjer propusta UN-a, međunarodne zajednice, svih nas, primjer našeg mizernog propusta da shvatimo ono što su Mladić i ostale ubice imale na umu da učine u zaštićenoj zoni Srebrenici, gdje su muškarci odvajani od žena i gdje je oko osam hiljada muškarca ubijeno dok su holandski vojnici, namjerno ili ne svojom voljom, bili saučesnici u ovom užasnom zločinu, rekao je u uvodnoj riječi kongresmen Christopher Smith.

SMITH: Kada je rat izbio u bivšoj Jugoslaviji, ovaj Komitet u dvostranačkom sastavu je učinio sve što je moguće da skrene pažnju na, prvo Sloveniju, Hrvatsku, pa onda BiH. Iskreno rečeno, mi smo smatrali da Sjedinjene Države ne čine dovoljno. Nikada neću zaboraviti put na kojem smo bili kongresmen Frank Wolf i ja u početku sukoba. Bili smo u Zagrebu, Vukovaru tokom opsade, i Beogradu gdje smo razgovarali sa Miloševićem. Sve nam je bilo jasno, posebno tokom posjete Beogradu kada smo na Akademiji znanosti vidjeli mapu Velike Srbije koja je uključivala veliki dio teroritije BiH. Bilo je vrlo jasno da je BiH sljedeća i onoliko koliko smo mogli to smo prenijeli našoj vladi, ali na nesreću nije nas mnogo ljudi slušalo niti shvatilo, dok se etničko čišćenje, koje nazivamo genocidom, širilo i postajalo sve gore.

Ewa Klonowska, forenzički antropolog pri Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih, je kazala da posljednjih deset godina ona u BiH živi sa mrtvima. Gospodja Klonowska je objasnila cjelokupan proces traženja nestalih, od lociranja grobnica, iskopavanja, uspostavljanja biološkog profila žrtava, pa sve do DNK identifikacije. Tri do četiri godine nakon rata se nestalim smatra 30 hiljada osoba, dok ih je većina pronađena u masovnim grobnicam, kazala je Ewa Klonowska.

Amor Mašović je kazao da je film djelić dokumentarnog materijala snimljenog širom BiH u posljednjih deset godina. Gospodin Mašović je kazao da pretpostavlja da cće se u sljedećih 5 do 6 godina otkriti još 180 do 200 grobnica, te da će uz nastavak pomoći od strane Međuanrodne komisije za trazženje nestalih problem nestalih lica u Bih biti rijesšen za oko osam godina. Amor Masšović je u Kongresu također kazao da je dosada identificirano višeo d 8 hiljada žrtava od kojih je 2.500 osba sa područja Srebrenice. Međutim, i dalje se suočavamo sa situacijom da smo dijelove jendog tijela pronašli u tri gorbnice, pa smo tako prije 3 mjeseca do 4 mjeseca ponovo iskopavali sahranjene kako bi u grobnice stavili njihove kosti.

XS
SM
MD
LG