Linkovi

Po prvi puta žena treća u predsjedničkoj hijerarhiji Sjedinjenih Država


Obraćajući se javnosti nedugo nakon što je Demokratska stranka preuzela kontrolu nad Zastupničkim domom, Nancy Pelosi je rekla: postali smo dio istorije, sada moramo postići napredak. Da se u narednim minutama bolje upoznamo s Nancy Pelosi, trećom po rangu u predsjedničkoj hijerarhiji Sjedinjenih Država.Naime, u slucaju da predsjednik i podpredsjednik postanu onemoguceni da vode drzavu, predsjedavajuci Zastupnickog doma Kongresa preuzima celo Sjedinjenih drzava.

Nancy Pelosi je 2002. god., nakon dvije decenije u Kongresu postala lider manjinskih Demokrata u Zastupnickom domu. To se desilo neposredno nakon sto su Demokrate pretrpjele obeshrabrujuce gubitke od Republikanaca na izborima za Senat i Zastupnicki dom.

Sada, četiri godine kasnije, sezdeset-sestogodisnja majka petoro djece, postaje prva zena, predsjedavajuci Zastupnickog doma američkog Kongresa.

Način glasanja gospodje Pelosi u Kongresu je odraz njenog liberalnog distrikt San Francisco. Ona je aktivna po pitanjima ljudskih prava, planiranja porodice, problema zastite okoline i glasala je protiv prijedloga predsjednika Busha za smanjenje poreza.
Od pocetka je bila protivnik rata u Iraku i usprotivila se anti-teroristickom, elektronski nadgledanom programu kojeg je uspostavio predsjednik Bush.To je ucinilo glavnom metom, republikanskih kandidata i predsjednika Busha,kao i drugih u njegovoj administraciji.

Cini se medjutim da Nancy Pelosi upravo crpi energiju iz takvih napada, odgovarajuci ovako na tvrdnje koje su iznijeli predsjednik Bush i Republikanci da bi pobjeda Demokrata mogla znaciti poraz u Iraku i ratu protiv terorizma:

NANCY PELOSI : To me ni najmanje ne brine. Mislim da to je pokazalo kako su Republikanci ocajni, kako imaju potrebu za predsjednikom Sjedinjenih drzava koji je njihov politicki agitator.

Kriticari su nagovijestili da bi preuzimanje Zastupnickog doma od strane Demokrata moglo dovesti do odmazde protiv Republikanaca, koju su tu bili na vlasti od 1994.god.Ali gospodja Pelosi je odbacila tu optuzbu.
Ona je iskljucila, bilo kakvo Demokratama predvodjeno nastojanje da se predsjednik Bush pozove na odgovornost oko obavjestajnih podataka prije rata u Iraku.

Ona se zavjetovala da ce iskoristiti prvih 100 dana kao predsjedavajuceg Zastupnickog doma da primijeni sve preporuke Komisije za 11. Septembar koja je istrazila teroristicke napade iz 2001. god., da poveca minimalnu nadnicu i postavi temelj za vracanje americkih vojnika iz Iraka u 2007. god.

Glavna razlika koju bi Amerikanci mogli da ocekuju ako Demokrate osvoje vlast na Capitol Hillu, izjavila je gospodja Pelosi, je da ce ponovno uvesti integritet i poštenje u vladu.

Postenje, civilizovanost, odgovornost - to ce biti razlika koju ce u Kongres unijeti Demokrate , kaže Nancy Pelosi.

XS
SM
MD
LG