Linkovi

Visoki Predstavnik Schilling se obratio Vijeću Sigurnosti UN-a


Komentirajući reformu policije, jedan od ključnih preostalih zahtjeva za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, gospodin Schwarz-Schilling je rekao: "Ovo je potrebno da bi Bosna i Hercegovina načinila dalje pomake prema EU integraciji, i iznad svega, potrebno je za dobrobit građana Bosne i Hercegovine."

U pogledu ustavne reforme, gospodin Schwarz-Schilling je rekao da Daytonski ustav, donesen 1995. godine u cilju završetka rata, treba evoluirati "kak bi ispunio potrebu za postojanjem funkcionalne, fiskalno održive države koja se može pridružiti euroatlanskim institucijama."

Iako paket ustavnih amandmana nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu u Parlamentu Bosne i Hercegovine u aprilu, kada su nedostajala samo dva glasa za njegovo usvajanje, stranke koje su tom prilikom podržale paket sada imaju neophodnu dvotrećinsku većinu.- kazao je gospodin Schwarz Schilling.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU opisao je aprilski paket ustavnih promjena kao "nesavršen", ali je naglasio da je to "razuman prvi korak … koji predstavlja nivo kompromisa i pomaka koji se mogu načiniti u ovom trenutku."


"Političari u Bosni i Hercegovini moraju shvatiti da se ovakva važna pitanja mogu rješavati samo korak po korak, okupljanjem svih strana u okviru procesa".

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ukazao je na tešku situaciju u kojoj se nalaze decertificirani policajci zbog odluka koje je donio IPTF, ne ostavljajući im mogućnost da ulože žalbu ili zahtjev za reviziju odluke. Naglašavajući kako "ne bismo trebali zagovarati principe vladavine prava...a pri tome istovremeno pobijati ove principe," visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU podsjetio je Vijeće sigurnosti UN-a na njegovu odgovornost u rješavanju ove situacije.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a je odao priznanje vještini sa kojom je pregovarački tim vodio pregovore o tehničkim aspektima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i pomenuo posebno imena premijera Adnana Terzića i glavnih pregovarača, Igora Davidovića i Osmana Topčagića.


On je naglasio da postoji i politička strana Sporazuma te da su političke reforme, koje su preduslov za završetak procesa pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, zaustavljene.


Članovima Vijeća se obratila i predstavnica Sjedinjenih Država u ovom tijelu Svjetske Organizacije,Ambasadorica Jackie W. Sanders, rekavši izmedjuostaloga:

Sjedinjene Države su pozdravile izbore provedene u oktobru u BiH, medjutim, bili smo razočarani nacionalističkom retorikom koja se čula tokom izbornih kampanja. Stoga novo-izabrane lidere pozivamo da na stranu ostave ovakvu retoriku podjele i da formiraju što je prije moguće punu vladu koja će početi provodi urgentno potrebne političke, ekonomske , obrambene reforme, kao i one u polju vladavine zakona.
Što se tiče ustavnih reformi, treba podsjetiti da je dosadašnji Ustav stvoren s potrebom da se okonča rat, a ne potrebama da se ima funkcionalna i fiskalno održiva zemlja koja se ekonomski i socijalno razvija. Ustavne reforme su potrebne kako bi se ubrzalo kretanje ka Evropskoj Uniji, i euro-atlantskim institucijama. Zato Sjedinjene Države pozivaju na čim prije usvajanje paketa reformi o kojima je 6 političkih stranaka postiglo dogovor u martu. taj paket uživa veliku medjunarodnu podršku, i može stvroti funkcionalniju državnu strukturu koja bi udovoljila i potrebama bosanskoh naroda, i euro-atlantskim standardima.Ove reforme bi bile tek prvi korak u jednom dugotrajnijem procesu, , a Sjedinjene Države su spremne podržati slijedeću fazu reformi, onda kada se prva faza kompletira - kazala je predstavnica Washingtona u Vijeću Sigurnosti.

XS
SM
MD
LG