Linkovi

Ušutkati me znači isto kao i ušutkati alarm...


Njujorčanin Amir Suleaiman, Amerikanac afričkog porijekla, osjeća da uz pomoć poezije koju piše može ukazati na probleme sa kojima se danas susreću Muslimani i crnci. Novinarke Glasa Amerike Sondang Sirait i Ade Astuti su sa njim razgovarale u Chicagu.

Amir Suleaiman je pjesnik koji nosi vrlo određenu poruku. Ovaj njujorčanin u svojim pjesmama govori o rasnim i vjerskim problemima .

”Pišem već duže vrijeme, od mojih mlađih dana. Kada sam počeo pisati poeziju, mislio sam da svi to rade. Kada sam bio dječak mislio sam da svi rade isto, da igraju fudbal, idu u školu, jedu, piju i pišu poeziju. Tek kasnije sam saznao da svi ne pišu poeziju. Tada sam shvatio da se radi o telentu i poklonu od Alaha meni.

Kao Musliman i Amerikanac afričkog porijekla, Sulaiman govori o nadanjima i strahovima Amerikanaca afričkog porijekla i američkim Muslimanima.

"I am someone between insane and black…"

On također odašilje poruku o otuđenju koje neki osjećaju u zajednici.

"I'm a teenage Palestinian…"

”Dvije stvari, Islam i etnička pripadnost su dio moje umjetnosti, one su za mene sve u mom životu. Tako da sve ono što napišem crpim iz stvarnog života. Upravo su ove dvije stvari, više od bilo čega drugog, oblikovale moju svijest.“

Sulaiman sada tako govori svoju poeziju širom Sjedinjenih Država, na manjim i većim skupovima. Bez obzira da li čita poeziju pred hiljadama ljudi ili tek nekolicinom, ona ima odjeka.

"It's honest, and it's very like --- it gets right to you.." Ona je poštena i prodorna.

"I'm a man of my words, I'm a man of my oath…" govori Sulaiman.

"I really like his poems.“
Ja zaista volim njegove pjesme, kaže jedna od prisutnih.One me inspiriraju. On govori iz svog srca i to mi se sviđa. Govori o činjenicama, on govori istinu, onako kako se osjeća.

Međutim, njega baš svi i ne vole. Neki smatraju da on može biti eksplozivan. Amir Sulaiman ipak smatra da šalje važnu poruku mnogim ljudima, bez obira na rasu i porijeklo.

”Ušutkati me znači isto kao i ušutkati alarm za požar i nadati se da do požara neće doći. Alarm ne uzrokuje požar. Moja poezija ne uzrokuje reagiranja ljudi, ono je odraz stvarnih dogadjanja.“

Sulaiman kaže da u svojoj poeziji ne izražava samo svoje mišljenja, već mnogih drugih ljudi. On to naziva velikim blagoslovom i jednako velikom odgovornošću.

XS
SM
MD
LG