Linkovi

Solana - Opasnost od radikalizma u BiH još nije otklonjena


Nakon prve reakcije sa evropske strane na bh izbore, kojom se pozdravlja sam uspješan izborni proces, danas je stigla i druga- visoki predstavnik EU, Javier Solana je primjetio da iako u Predsjedništvu zemlje više nema onih čije stranke je "tradicionalno" moguće dovesti uvezu sa radikalizmom, opasnost od radikalizma još nije otklonjena.

Visoki predstavnik je danas, ne bez razloga, primjetio da je predizborne kampanje većine onih koji sada sjede u bh Predsjedništvu, pratio zabrinjavajući radikalizam. On je, obraćajući se članovima Evropskog parlamenta, primjetio da u samom vrhu zemlje više nema predstavnika stranaka koje su svojevremeno potpisale Dayton. Neko drugi je u Predsjedništvu, što još uvijek nije garancija da je imun na radikalizam.

Visoki predstavnik EU, Javier Solana:
"Dvojica od njih nisu, samo zato što ne pripadaju ondašnjim; "istorijskim" partijama, ništa manje radikalni. Oni nastavljaju da budu veoma radikalni. To ste mogli da vidite ukoliko ste pratili predizbornu kampanj- veoma su radikalni. Osoba koja je predstavnik RS je imao kampanju gdje je više-manje, pozivao na referendum za odvajanje RS. Drugi, sa bošnjačke strane, je takodje imao oštru kampanju. Mi ćemo ih medjutim, prosudjivati na osnovu njihovih djela. Teško je predvidjeti kako će se stvari dalje odvijati, ali mi ćemo i dalje insistirati na ključnim reformama. Treba se nadati da će sve promjrene koje su se desile biti u službi kretanja naprijed, medjutim, treba da budemo na oprezu, posebno u vrijeme debate o Kosovu da niko ne iskoristi priliku kako bi rušio Dayton".

Solana je, uz ovo, uvjeren da neće doći do referenduma u RS- doći će do nadogradnje Daytona i saradnje novoizabranih članova Predsjedništva- prvo medjusobno, a onda i sa Briselom. U suprotnom, upozorava visoki predstavnik EU, biće teško ostvariti željene integraijske ciljeve.

XS
SM
MD
LG