Linkovi

D. Hyes  o ustavnim promjenama u BiH


Bez obzira koja partija, ili koalicijska grupa će imati većinu u vladi i parlamentu BiH, zemlji predstoji započeti proces ustavnih promjena. Sjedinjene Države su jedan od ključnih moderatora u tim nastojanjima. U tom smislu je Donald Hyes, bivši prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH, za Američki institut za mir napravio nacrt Ustavnih promjena, koji bi se uskoro trebao pojaviti u javnosti. Sa gospodinom Hyesom, o tome je za Glas Amerike u Washingtonu, razgovarao Omer Vatrić.

HYES: Na osnovu onoga što je do sada uradjeno, i u cilju stvaranja vlade koja svoje gradjane može voditi prema EU, gospodin Hyes smatra da ponudjeni paket promjena treba razmotriti novi parlament i lideri nove vlade. On sugeriše liderima u BiH da se taj paket, što je prije moguće, vrati Parlamentu na raspravu, ili da naprave amandmane o kojima se svi mogu složiti i vrate u Parlament na usvajanje. On smatra da treba ojačati ulogu premijera, efikasno organizirati parlament, uspostaviti balans izmedju Predsjedništva, vlade i Parlamenta ukoliko BiH želi efektivno stupiti na evropski put.

Drugi proces, kaže Hyes se odnosi na upravljanje Bosnom i Hercegovinom. Tu nije riječ o polemici nego praktičnosti. Potrebno je osnovati Komisiju koja bi sagledala strukturu vlasti u zemlji. BiH sada troši tri puta više na vladu nego prije rata, i u svakom pogledu ta je vlada manje efikasna. Prema tome Komisija sa predstavnicima Parlamenta, oba entiteta, vlade, javnog sektora treba sagledati šta ima smisla sa aspekta gradjana te zemlje i doći do plana kako to primjeniti, da bi se onda predstavilo vladi i Parlamentu za konačnu odluku. To je najbolji i najefikasniji način na koji nova vlada može startovati, kaže gospodin Hyes, koji je za Američki institut za mir u Washingtonu izradio nacrt ustavnih promjena u BiH.

XS
SM
MD
LG