Linkovi

Palestinski i izraelski profesor u jednoj kući


U posljednjih 12 godina, univerzitet savezne države Maryland, nedaleko od Washingtona podučava o rješavanju sukoba, sa neuobičajenim timom profesora: jednim Izraelcem i jednim Palestincem.

Kako za Glas Amerike izvještava Jim Bertel, ono što je započeto kao nategnuto podučavanje o odnosu razvilo se u duboko prijateljstvo izvan učionice.

Prizori sukoba na Srednjem istoku gotovo svakodnevno su osnovna crta informativnih programa širom svijeta. Za mnoge koji to gledaju, čini se da je mir izmedju Izraelaca i Palestinaca nedostižan, sa svakim korakom naprijed, slijede dva koraka nazad. U posljednjih 12 godina dvojica profesora- jedan Izraelac i Palestinac podučavali su studente na univerzitetu Maryland o ovom sukobu i problemima u njegovom rješavanju.

Izraelac Edy Kaufman i Palestinac Manuel Hassassian, su rodjeni u Jeruzalemu. Kada su 1993. god. počeli podučavati o rješavanju sukoba, slagali su se o malo čemu, od programa do riječi koje se koriste u opisivanju sukoba. Ipak, kaže gospodin Hassassian obadvojica su vjerovala da je dijalog bio jedini put da se nadje mir.

MANUEL HASSASSIAN: Od prvoga dana mi smo im rekli da mi nismo ovdje da zabilježimo poene već da vam prenesemo metodologiju, znanje, iznesemo činjenice, pružimo različite istorijske perspektive, i onda vas pustimo da izvučete svoje vlastite zaključke. Morate misliti na zajednički način, kako vi razmišljate u smislu potrage za zajedničkim tlom, kaže gospodin Hassassian.

Ipak, te prve godine bilo je momenata napetosti. I za gospodina Hassassiana, život van učionice takodjer je bio težak. On je prvi mjesec dana proveo živeći u maloj studentskoj sobi , sa, kako kaže, jadnom ishranom. A onda ga je pozvao Edy Kaufman.

MANUEL HASSASSIAN: On me je pozvao da stanujem u njegovoj kući sa njim i njegovom ženom Lisom, gdje sam boravio poslednje dvije sedmice. Pošto sam došao sam, i nisam stalno sa svojom porodicom,smatrali su da bi bila dobra ideja da sa njima dijelim isti smještaj. I tako je došlo do toga da živimo skupa, kaže Manuel Hassassian.

EDY KAUFMAN: Mi bi smo voljeli da je sa nama sa cijelom svojom porodicom. I jedno ljeto imali smo sreću da dodje i njegova supruga Samira i njegovo dvoje djece. Tako, naš odnos je sada odnos porodice sa porodicom, kaže Edy Kaufman.

On dodaje da njih dvojica imaju zajedničke interese, uključujući ljubav prema klasičnoj muzici i nogometu. Tokom godina, kako je njihovo prijateljstvo raslo, postovali su stav jedan drugoga po pitanju mira na Srednjem istoku. Gospodin Kaufman je uvjeren da bi ovaj pristup obučavanju o rješenju sukoba bio uspješan na područjima gdje bjesne drugi etničko-politički sukobi.

EDY KAUFMAN: Mnogi drugi sukobi mogu imati koristi od onoga što smo mi naučili iz svih ovih godina, iz podučavanja zajedno o tome kako da se bolje razumije, poštuje i gleda na zajednička rješenja u pravcu budućnosti, kaže gospodinKaufman.

Oba profesora su uvjerena da su oni dokaz da ljudi sa različitim gledištima mogu koegzistirati. Oni kažu da je pronalaženje zajedničkog stava, kao što su ga oni pronašli, jedina nada za postizanje mira na Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG