Linkovi

SAD: Kako moralno i efikasno privoditi osumnjičene teroriste pravdi?


Predsjednik Bush je novinarima u Bijeloj kući rekao da Kongres treba podržati njegov prijedlog jer se vojnim i profesionalcima obavjestajne službe moraju dati ovlaštenja koja su im potrebna da zaštite Sjedinjene Države od drugog teroristickog napada.

GEORGE W. BUSH: A njima su ova ovlaštenja potrebna jer neprijatelj želi ponovo da nas napadne.

Predsjenik želi da Senat usvoji prijedlog zakona koji bi dozvolio njegovoj administraciji da drži i sudi osumnjičenim teroristima pred specijalnom vojnom komisijom. Prije par mjeseci, Vrhovni sud Sjedinjenih Država je donio odluku da je predsjednik prekoračio svoje ovlaštenje stvaranjem tribunala. Preliminarna saslušanja bila su obustavljena u Američkoj bazi Guantanamo na Kubi, gdje je zatvoreno nekoliko stotina osumnjičenih. Senatsko vijeće je odbacilo predsjednikov plan i izabrali prijedlog zakona koji bi osumnjičenim teroristima dao više zakonskih prava nego što predsjednik zeli. Ovaj zakon su predložili trojica ključnih Senatora u predsjednikovoj republikanskoj stranci. Jedan od njih, Senator John McCain, je podnio ovaj alternativni prijedlog zakona. Predsjenik Bush je izjavio da će propis kojeg je predložio Senat primorati obustavu ključnih operacija obavještajnih operativaca Sjedinjenih Država.

GEORGE W. BUSH: Ako Kongres usvoji zakon koji ne imenuje jasna pravila, ako oni to ne ucine, program neće nastaviti sa radom.

Predsjednik Bush je rekao da Sjedinjene Države ne pokušavaju da izmijene pravila Ženevske konvencije koja se odnose na humani tretman zatvorenika; dapače, on želi da procedure saslušanja i ispitivanja budu veoma jasne. On je dodao da vrijeme za akciju Kongresa istiće.

GEORGE W. BUSH: Kongres je pripravan da se za nekoliko sedmica raspusti. Kongres treba da djeluje mudro i hitno kako bih ja mogao potpisati funkcionalan zakon.

Do glasanja Senata u punom sastavu moze doći najranije naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG