Linkovi

Celiakija i kako je lječiti


Hiljadama godina, ljudi pate od genetskog poremećaja kojem se pažnja posvećuje tek u posljednjih nekoliko decenija. Bolest se zove celiakija i izaziva je nešto tako jednostavno kao što je konzumiranje obične kriške hljeba. Prilog Melinde Smith.

Kupovina u prodavnici ponekad može trajati satima za Annu Quigg. Ona pažljivo mora pročitati sastojke na svakom proizvodu, kako bi osigurala da on ne sadrži pšenicu, ječam ili raž.

Definitivno znam da ne mogu jesti supe s rezancima, ali moram biti pažljiva i s onima koje sadrže gušće sosove, jer se koristi pšenica kako bi se sos zgusnuo, kaže ona.

Takva žita koriste protein, gluten, koji se koristi kao vezivno sredstvo za supe, sladolede, ketchup. Osobe koje pate od te bolesti četo imaju dijareju, gube na težini,imaju bolove u stomaku, pate od umora i neuhranjenosti. Na kraju dolazi do oštećenja crijeva.

Vjeruje se da se nepodnošenje glutena pojavilo u ranoj fazi razvoja poljoprivrede, a prvi put je otkriveno u Evropi. Nedavno su uspostavljene dijagonoze u Sjevernoj i Južnoj Americi, Indiji i iznenađujuće među grupom saharskih izbjeglica. Ta grupa naime nije imala tu bolest sve dok humanitarne grupe nisu započele isporučivati žitarice.

Doktori Carlo Catassi i Alessio Fasaono su dva najveća svjetska stručnjaka za tu bolest. Njihovo istraživanje u Ankoni u Italiji i na univerzitetu Maryland u Baltimoru se fokusiralo na potencijalni tretman, pilulu ili vakcinu. Doktor Fassano kaže da ukoliko jedno od to dvoje ne bude dostupno,pacijenti imaju samo jednu opciju--ograničenu dijetu.

Jedno od najvećih uživanja i prirodnih ljudskih aktivnosti, kao što je jelo, će postati stvar za koju treba užasno puno vremena. To je mentalna vježba koja nekad ima implikacije na vaše ponašanje, jer vas može izložiti stresu i depresiji.

Celiakija se otkriva putem testa krvi i moguće biopsije crijeva. Ali ova medicinska procedura možda nije moguća u nekim od udaljenih dijelova svijeta. U međuvremenu, stručnjaci upozoravaju humanitarne organizacije na rizike slanja žitarica u druge zemlje.

XS
SM
MD
LG