Linkovi

Sjedinjene Države saopćile da iranski odgovor  ne zadovoljava uslove UN-a


Sjedinjene Države su saopćile da iranski odgovor na međunarodni prijedlog po pitanju teheranskog nukelarnog programa, ne zadovoljava uslove UN-a. Glasnogovornik State Departmenta, Gonzalo Gallegos je danas u Washingtonu kazao da se američka vlada konsultira sa ostalim članicama Vijeća SIgurnosti UN-a po pitanju sljedećih koraka.

Glasnogovornik Gallegos je također kazao da rezolucija UN-a od Irana zahtijeva potpunu i provjerljivu suspenziju obogaćivanja uranijuma do 31. augusta.

U današnjem saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova se navodi da će Moskva i dalje raditi na rješenju krize putem pregovora.

U Parizu, francuski ministar vanjskih poslova je rekao da Iran mora suspendirati obogaćivanje urana ukoliko se želi vratiti pregovorima.

Jučer je Iran zvanično odgovorio na prijedlog pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke. Detalji odgovora nisu objelodanjeni, iako je Iran saopćio da je spreman za ozbiljne pregovore o svom nuklearnom programu. Nije rečeno međutim da li će zaustaviti aktivnosti obogaćivanja do isteka roka 31 augusta, kojeg je postavilo Vijeće sigurnosti.

XS
SM
MD
LG