Linkovi

Organizovanje mirovnih snaga za Liban


Visoki zvaničnik UN-a Terje Roed-Larsen je saopćio da će situacija u južnom Libanu ostati veoma krhka u sljedeća dva ili tri mjeseca.

Gospodin Larsen je rekao da će toliko vremena biti potrebno međunaordnim snagama i libanskoj vojsci da uspostave sigurnost u regionu nakon prošlosdemičnog prekida vatre između Izraela i Hezbolaha.

Finska, koja trenutno predsjedava EU, je saopćila da će ministri vansjkih poslova Evropske unije u petak održati hitne razgovore o planovima za mirovne snage UN-a u južnom Libanu.

Italijanski ministar vanjskih poslova Massimo D Alema je saopćio da Italija može poslati do tri hiljade vojnika u sastav snaga UN-a u Libanu, ukoliko Izrael poštuje prekid vatre. On je rekao da je ispravno od Hezbollaha zatražiti da odbace naoružanje, ali da Italija ne može poslati svoje vojnike u vrijeme dok izraleske oružane snage nastavljaju sa napadima.

Izraelski komandosi su u subotu izvršili raciju u dolini Bekka, u Libanu. Grčka je saopćila da će doprinijeti sa svojim pomorskim, ali ne i kopnenim snagama.

XS
SM
MD
LG