Linkovi

Robot za uništavanje postavljenih bombi


U eksplozijama improviziranih bombi u Iraku ginu i civili i vojnici. Međutim, stručnjaci kompanije Livermore Lab u Californiji kažu da se uz pomoć ovog njihovog posljednjeg izuma mogu spasiti životi.

Radi se o robotu izviđaču koji je načinjen od komponenti koje se mogu kupiti bilo gdje. Dva inženjera koja rade na kalifornijskom programu usavršavanja robota, su izumili mašinu koja teži sedam kilograma, a koja je opremljena kamerom. Uz pomoć kamere robot istražuje okolinu i uništava postavljenu bombu.

Američka vojska već ima sličnog robota, međutim, njegova cijena je između 80 i 120 hiljada dolara. Cijena novog robota je 2.500 dolara. Na primjer, kontrolna tabla košta200 dolara, monitor od 50 dolara je načinjena za Sonijevu Playstation 2, dok kamera košta 120 dolara.

Ova mašina operira uz pomoć dugačkog kabla iz očiglednog razloga. Naime, improvizirane bombe se detoniraju uz pomoć daljinskog upravljača, a sam kabl spriječava da dođe do slučajne detonacije. Kako bi se usavršio ovaj robot utrošeno je 450 hiljada dolara. Do sada je napravljeno deset robota, dok ih je osam u proizvodnji. Samo u junu mjesecu desio se 1.481 bombaški napad prilikom kojih su korištene improvizirane bombe.

XS
SM
MD
LG