Linkovi

Više obaveza u isto vrijeme loše po memoriju


U svijetu u kojem se živi sve bržim tempom, često smo primorani da se u isto vrijeme fokusiramo na nekoliko zadataka koje trebamo obaviti. Međutim, neki naučnici kažu da izvršenje nekoliko obaveza u isto vrijeme može biti loše po našu memoriju. Izvještava Ernest Leong.

Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da istovremeno obavljane nekoliko zadataka može naškoditi našoj memoriji. Od ispitanika je bilo zatraženo da, u vrijeme dok na osnovu nekoliko pokazatalja pokušavaju predvidjeti kakvo nas vrijeme očekuje, urade još jedan zadatak slušajući muziku.

Rezultati testiranja su pokazali da, s jedne strane dok je memorija ispitanika funkcionisala odlično tokom samog testa, s druge strane im je kasnije bilo teško prisjetiti se određenih detalja.

Znanstvenici kažu da je odvlačenje pažnje, koje je nastalo tokom saznavanja novih informacija, sukobilo sa onim što se već zna. Izveden je zaključak da je u stvari potrebno odvlačenje pažnje od jedne stvari, kako bi informacija bila zapisana u memoriji. Radi se o procesu pamćenja pod nazivom " navika pamćenja".

Ljekar Gerard Gioia radi u Medicinskom centru za djecu u državi Maryland: Navika pamćenja je jedna vrsta automatskog pamćenja. Pamti se rutina i samo određeni vidovi informacije. To je nešto što se dešava, vrlo često, a da toga nismo potpuno svjesni.

Ljekar Gioia kaže da je drugi način pamćenja takozvano " deklarativno pamćenje", pamćenje činjenica kojih se kasnije možete lako prisjetiti. Radi se o različitom procesu u odnosu na "pamćenje iz navike", koje se dešava u drugom dijelu mozga.

U odvojenoj studiji je ustanovljeno da, kada je osobama odvučena pažnja prilikom učenja, recimo gledanjem televizije, oni su se koristili dijelom mozga koji je povezan sa pamćenjem iz navike, prije nego sa deklarativnim pamćenjem.

Rastrešenost ne ide u prilog prisjećanju više različitih nizova informacija što znači, da ukoliko stvarno želite da se sjetite nečeg važnog, ugasite televizor.

XS
SM
MD
LG