Linkovi

Izrael odobrio širu kopnenu ofanzivu u Libanu


Članovi izraelskog kabineta za pitanje sigurnosti su odobrili širu kopnenu ofanzivu protiv gerile Hezbollah u Libanu. Oni su se na današnjem susretu složili da pošalju snage čak 30 kilometara unutar Libana, na rijeku Litani. Izraelski ministar industrije i trgovine, Eli Yishai je rekao da bi operacija mogla trajati 30 dana.

Tokom sastanka, izraelski premijer,Ehud Olmert je razgovarao sa američkom državnom tajnicom, Condoleezzom Rice. Medjutim, sadržaj njihovog razgovora nije saopćen.

U medjuvremenu su izraelske snage granatirale južna predgradja Bejruta. Libanski zvaničnici kažu da je u izraelskim napadima na dolinu Bekka i palestinski izbjeglički kamp ubijeno sedam ljudi.

Izrael je saopćio da je 15 njegovih vojnika ranjeno tokom današnjih sukoba s Hezbolahom 8 kilometara unutar Libana. Televizija na arapskom jeziku Al-Jazeera izvještava o 11 ubijenih izraelskih vojnika. Istovremeno je Hezbollah ispalio nove na sjeverni Izrael. Nije izvješteno da je bilo žrtava. Lider Hezbolaha, Sheikh Hassan Nasrallah je izjavio da izraelska ofanziva nije uticala na njihovu sposobnost da ispaljuju rakete na Izrael.

U Bjerutu su otkrivena nova tijela na mjestu jučerašnjeg izraelskog napada,tako da je broj mrtvih dostigao 41, uz više od 60 ranjenih. Najmanje 900 libanaca i 100 izraelaca je ubijeno tokom borbi koje su počele nakon što su pripadnici Hezbolaha zarobili dva izraelska vojnika 12-tog jula.

XS
SM
MD
LG