Linkovi

Mars se još uvijek istražuje sa puno entuzijazma


30 godina nakon prvog uspješnog slijetanja robotskog vozila NASE, Vikinga, potraga za životom na crvenoj planeti još uvijek dovodi do entuzijazma kada je u pitanju buduće istraživanje svemira. Prilog Paula Sisca.

Viking je bio lansiran 1. augusta 1975, započinjući putovanje ka Marsu dugo 320 miliona kilometara. Dvije sedmice nakon toga, Viking 2 uzlijeće i u toku je najveći program bez posade u istoriji istraživanja svemira. Nakon 11 mjeseci, 20 jula 1976, Viking jedan je sletio na crvenu planetu.

Bio je to spektakularan trenutak za Vikinge, kako sebe naziva posada na zemlji, a još bolje je bilo primanje slika sa površine planete. Gentry Lee, direktor projekta Viking, kaže: Trenutak u životu svakog Vikinga kojeg on ili ona nikada neće zaboraviti je: sjedite ispred televizora i gledate kako pristižu prve slike. Jedna po jedna, i nema načina da se opiše kako smo se osjećali, kaže gospodin Lee.

Njegov kolega Bob Boyer dodaje: S obzirom da se radilo o skeniranju i slanju slika nazad, dobijali smo ih samo u dijelovima, i kada bi se oni sastavili, počeli bi ste razaznavati površinu Marsa. I pomislili smo: Bože kako postignuće.

Kako uopće možete opisati prvu fotografiju koju je ljudsko biće ikada vidjelo s površine druge planete, kaže Gentry Lee.

Dizajnirani tako da funkcioniraju 90 dana, uređaji Vikinga su sakupljali podatke preko 6 godina, sakupivši 4 i po hiljade slika izbliza s površine marsa. Slike stijena i crvene zemlje nisu otkrile ništa novo, ali su ubijedile naučnike da misteriozna crvena planeta ima još toga da ponudi, nudeći podatke o promjenama godišnjih doba, atmosferi i površini Marsa.

Nakon Vikinga prije 30 godina, svaka nova misija je pružila dodatne podatke i detalje. Nakon 50 hiljada dodatnih slika postoje indikacije o postojanju vode u istoriji Marsa, 97% crvene planete je sada izrađeno u mapi, i identificirana su moguća mjesta za slijetanje misija s ljudskom posadom.

XS
SM
MD
LG