Linkovi

Prvi veto predsjednika Busha


Senat Sjedinjenih Država je glasanjem 63-37 u utorak poslijepodne usvojio propis kojim se dozvoljava ulaganje iz vladinih federalnih fondova u istraživanje embrija koji nastaje u procesu tretiranja plodnosti i koji bi inače bio odbačen. Sobzirom da je Zastupnički dom takavu mjeru odobrio još prošle godine, propis se našao u Ovalnom uredu spreman za predsjednikov podpis, koji bi ga pretvorio u zakon.

Oni koji podržavaju zakon, medju kojima su i mnogi prominentni Republikanci, kažu da bi istraživanje osnovnih ćelija izvedenih iz ljudskog embrija moglo pomoći u lječenju bolesti kao što je Parkinsova bolest, diabetis i u čajevima povreda kičme.

Medjutim, predsjednik Bush se, zajedno sa mnogim konzervativnim i religijskim liderima, protivi takovom istraživanju jer se, kako kaže time ubija potencjalno ljudsko biće. Još 2001. godine predsjednk Bush je ograničio korištenje vladinih fondova za istraživanja osnovne ćelije ljudskog embrija samo na do tada već započeta istraživanja.

Obrazlažući današnji veto, gospodin Bush je rekao da neće podržati uzimanje nevinog ljudskog života za dobrobit drugih živih bića.

Ni u Zastupničkom domu ni u Senatu, kako sada izgleda, nepostoji dvotrećinska većina potrebna za prevladavanje predsjedničkog veta. Očekuje se da će u Zastupničkom domu već danas pozvati na glasanje kako bi odbacili predsjednički veto.

Na jučerašnjem glasanju u Senatu, demokratski senatori su, izuzev jednog, glasali za, a pridružilo im se i 19 senatora.

Istraživanja pokazuju de i većina Amerikanaca podržavaju istraživanja osnovne ćelije embrija. Medju poznatim ličnostima koji podržavaju takava istraživanja je Nancy Regan, supruga bivšeg predsjednika Ronalda Regana, koji je umro nakon duge borbe sa Alzheimerovom bolešću.
.
Senat je u utorak usvojio i dva druga, manje kontroverzna, prijedloga zakona. Jednim bi se zabranjivala produkcija embrija isključivo za uzimanje osnovnih ćelija, a drugim bi se podsticala alternativna istraživanja koja ne bi uništavala embrija.


Gospodin Bush se danas, povodom veta predloženog zakona, obratio grupi u kojoj su bili i roditelji sa djecom usvojenom kao embrio.

XS
SM
MD
LG