Linkovi

EU kažnjava Microsoft


Evropska unija je kaznila američki kompjuterski gigant Microsoft sa 357 miliona dolara, navodeći da se nije pridržavao dvije godine stare odluke o monopolu kojom se od kompanije zahtijeva da dijeli svoje tehničke podatke sa svojim konkurentima. Kako izvještava novinar Glasa Amerike George Dwyer, EU je zaprijetila dodatnim kaznama do 3.8 miliona dolara dnevno ukoliko Microsoft ne udovolji njenim direktivama do kraja mjeseca.

Ovo je drugi put da je EU kaznila korporaciju Microsoft s višemilionskim kaznama. 2004. ona je s rekordnih 613 miliona dolara kaznila kompaniju, navodeći daje namjerno i nepošteno obstruirala suparničke softwerske kompanije.

U srijedu u Briselu, komesar EU Neelie Kroes je objavio cifru od dodatnih gotovo 400 miliona dolara kazne.

Iskreno žalim da kompanija još nije okončala svoje ilegalno ponašanje, a već je dvije godine prošlo otkako je u martu 2004 komisija donijela odluku da icrosoft krši zakone EU o monopolu zloupotrebljavaju svoju dominantnu poziciju na tržištu, kaže gospodin Kroes.

EU navodi da poduzima akciju nakon što Microsoft nije predao obećane tehničke informacije suparničkim softwerskim kompanijama. Takve informacije bi suparničkim firmamam omogućile da proizvedu kompjuterske programe kompatibilne s Microsoftovim operativnim sistemom Windows koji dominira tržištem. Unija navodi da se, zadržavajući informacije, Microsoft krši ustanovljena pravila rotiv monopola.i

Evropska komisija ne može dozvoliti da se takvo ilegalno ponašanje neograničeno nastavi. Nijedna kompanije nije iznad zakona, kaže Neelie Kroes.

Microsoft poriče bilo kakav pokušaj kršenja mandata EU, navodeći da je na stotine njegovih radnika određeno puno radno vrijeme da nude dokumente koji su u pitanju. S obzirom da se sada suočava s kaznom od 3.8 miliona dolara na dan, viši savjetnik Microsofta Brad Smith kaže da će kompanija i dalje raditi na pridržavanju pravila.

Nadam se iskreno da će do kraja jula ovi dokumenti biti gotovi i da više neće biti dodatnih kazni, kaže on.

Što se tiče kazni ove sedmice, Microsoft navodi da planira uložiti žalbu.

XS
SM
MD
LG