Linkovi

Više kretanja – Duži život


Nova istraživanja potvrdila su raniju teroriju da redovno vježbanje pomaže zdravlju i produžava život, ali da slične efekte imaju i druge dnevne aktivnosti u poodmaklim godinama života, koje ne moraju biti fizičko vježbanje, nego obični svakodnevni poslovi.

Istraživači su pratili osobe kao što je Naomi Glass koja još uvijek čisti kući i volonterski radi.

Naomi Glass:
Nikada nisam imala dan u kojem sam razmišljala šta danas da uradim. Uvijek je bilo nešto da se radi.

Istraživanje je potvrdilo; Više kretanja – Duži život.
Rezultati su objavljeni u Žurnalu Američkog medicinskog udruženja.
Istražitelji iz više institucija su nekoliko godina pratili 300 osobe izmedju 72 i 82 godine starosti, a koordinator je bio Tod Maninini iz Američkog instituta za životnu dob.

Todd Manini, doktor:
Svaki put kada koristimo energiju, ona se oslobadja iz tijela u obliku carbon dioxida.

Istražitelji su mjerili količinu carbon dioxida u urinu ispitanika. Ispitanici su pili specijalnu vodu kako bi se lakše uočio carbon dioxid. Na taj način se željelo ustanoviti koliko je energije korišteno u svakodnevnim vježbama, kao što je penjanje uz stepenice.

Todd Manini, doktor:
Ustanovili smo tokom osmogodišnjeg promatranja da starije osobe u grupi koja je slabo aktivna imaju tri puta veći rizik od smrti nego oni u grupi veoma aktivnih osoba.

Naomi Glass je obradovana tom vješću.

Naomi Glass:
Mislim da je ohrabrujuće za ljude da znaju da mogu održavati, možda i unaprijediti svoje zdravlje radeći obične stvari.

Istraživanje nije tražilo razloge zbog kojih je izražena aktivnost povezana sa manjim rizikom od smrti, ali doktor Manini kaže da aktivnost smanjuje rizik od raka i srčanih oboljenja. On kaže da je za odrasle osobe svako kretanje bolje od mirovanja, i da obične dnevne aktivnosti, čak i bez posebnih vježbi, mogu biti dovoljne.

XS
SM
MD
LG