Linkovi

30 godina UPC-a


Univerzalni kod proizvoda, ona kombinacija crnih i bijelih linija na gotovo svemu što kupujemo, napunio je 30 godina. Tri decenije staro otkriće omogućilo je trgovcima da na kasi brzo i lako identificiraju i obračunaju cijenu od prehrane do odjeće i medicnskih potrepština.

Kada je prije 30 godina, Sharon Buchanen, u Marsh supermarketu skenirala paket Wirgley s žvakaćih guma, nije ni znala da time ulazi u istoriju ključnih tehnoloških inovacija.

Sharon Buchanen:
Mislim da niko od nas tada nije shvatio koliko daleko će to da ode, a nismo ni znali da smo mi prvi na svijetu koji to rade.

Ostatak je istorija. Tri decenije kasnije, Univerzalni kod proizvoda, engleske skraćenice UPC, utiskuje se na sve od buketa cvijeća do kućnog namještaja. Organizacija GS1US procjenjuje da se svakodnevno u svijetu bar code skenira oko deset milijardi puta. Predsjednik GS1, Michael Di Yeso kaže da tehnologiju, koja je razvijena ranih 1970-tih unutar američke prehrambene prodajne mreže, sada koriste proizvodjači i trgovci u više od 150 zemalja svijeta.

Michael Di Yeso, predsjednik GS1:
Mislim da je odmah bilo jasno, kada je počeo proces skeniranja, i kada su kompjuteri počeli čitati podatke, da informacije na proizvodu mogu biti više od same cijene. Počele su se unositi informacije za inventuru, i dijeliti sa snabdjevačima da bi proizvodi bili blagovremeno na policama.

Mada je trebalo nekoliko godina da sistem bude prihvaćen, u GS1 vjeruju da je sistem od 59 crnih i bijelih linija ubrzao trgovinu i korisnicima uštedio trilione dolara. Sistem se i dalje razvija. Di Yeso kaže da takozvana «Reduced Face Symbology», koja kod reducira na veoma malu oznaku, sada igra važnu ulogu u medicinskoj industriji.

Michael Di Yeso, predsjednik GS1:
Tako da tehnologija koja je ljudima prije 30 godina pomogla da brže prodju liniju na kasi u prehrambenim prodavnicama, sada štedi vrijeme u bolnicama širom Amerike, ali i u drugim zemljama u svijetu.

2003. godine, GS1 je razvio novi standard, Electronic Product Code, koji koristi bežičnu tehnologiju i može informacije o proizvodu prenijeti na internet.

Michael Di Yeso, predsjednik GS1:
Mi smo potpuno uvjereni da će elektronski kod proizvoda, kada se masovnije primjeni u maloprodaji, proizvodnji, zdravstvu i drugim lancima snabdjevanja, pružiti još veće koristi nego što ih je pružao i pruža UPC bar kod.

Bez obzira šta će donijeti budućnost, doprinos UPC bar koda svjetskoj trgovini već je ovjekovječen u Muzeju američke istorije Smithsonian u Washingtonu, zajedno sa 30 godina starim paketom žvakaćih guma.

XS
SM
MD
LG