Linkovi

Rastu napetosti nakon otmice izraleskog vojnika


Izraelski premijer Ehud Olmert je odbio zahtjeve grupe militantnih palestinaca za koje se smatra da su oteli izraelskog vojnika.

Olmert je izjavio da neće pustiti palestinske zatvorenice u zamjenu za informacije o otetom vojniku, Gilad-u Shalit-u. Ovi su zahtjevi stigli od Narodnog komiteta odbrane, oružanog dijela Hamasa, i Islamske armije.

Izraelski premijer Ehud Olmert je izjavio da je naredio vojsci da se spremi za veliku ofanzivu protiv palestinskih militanata u Pojasu Gaze, nakon otmice izraelsko vojnika. On je poslovnim liderima danas u Jerusalemu rekao da neće biti imuniteta za one koji drže tog vojnika. Takodje je dodao da čitavo palestinsko vođstvo smatra odgovornim za sigurnost otetog mladića.

Izraelski kabinet za pitanje sigurnosti je jučer održao hitnu sjednicu i odobrio niz osvetničkih operacija protiv militanata u Gazi. Kabinet se međutim složio da obustavi operacije i prvo pokuša na diplomatski način osigurati puštanje vojnika.

Izrael je već nagomilao snage na granici s Gazom zbog mogućeg vojnog odgovora na jučerašnji napad, u kojem su također ubijena dvojica izraelskih vojnika. Palestinski zvaničnici su danas izjavili da nastoje pronaći izraelskog vojnika.

XS
SM
MD
LG