Linkovi

Nove nade za lječenje Parkinsove bolesti


Novi medicinski tretman ubrizgavanja embrionskih ćelija i drugih lijekova u paralizirane miševe navodi istraživače na razmišljanje da li bi to jednog dana moglo pomoći ljudima koji pate od Parkinsonove bolesti i drugih neuroloških oboljenja. Prilog Carol Pearson.

Usljed zaraze virusom, kod miša na kojem je vršeno ispitivanje su odnedavno bile paralizirane zadnje noge. Sada se, međutim, može ponovo kretati, zahvaljujući eksperimentalnom tretmanu lijekovima kojeg su započeli znanstvenici na medicinskom fakultetu Johns Hopkins u Baltimoru. Doktor Douglas Kerr predvodi ovaj istražiteljski tim.

Mislim da je samo prije dvije ili tri godine mogućnost nečeg ovakvog bila više u domenu naučne fantastike, kaže on.

Embrionske ćelije miševa i dva druga hemijska agentasu ubrizgani u kičmeni stub 15 miševa kako bi se pomoglo da se proizvedu zdrave ćelije - neurone odgovorne za motoriku. 11 od 15 miševa su ponovo dobili snagu mišića i mogu se ponovo kretati.

Doktorica Naomi Kleitman radi na Nacionalnom institutu za zdravlje.

”Ovo je također važno za povrede kičmenog stuba, amiotrofičnu lateralnu sklerozu, odnosno bolest Lou Gerig. Polio bi bio primjer onoga gdje se gubi stvarna veza s mišićem, i sada imamo mogućnost da se to može izmijeniti.“

Tokom istraživanja, embrion miševa je morao biti uništen. Grupe koje se protive uništenju ljudskih embrija kažu da bi radije željeli vidjeti da osnovne ćelije dolaze iz pupčanih vrpci odraslih ili beba.

David Prentice iz Vijeća za obiteljsko istraživanje kaže: Treba izvršiti još naučnih istraživanja kako bi se moglo reći da li će embrionske ćelije ikada biti dobre za tretman pacijenata.

Istraživački tim na Johns Hopkinsu navodi da će pokušati primjeniti istraživanja sa miševa na veće životinje, moguće svinje. Ako se oni pokažu uspješnim, moraće proći još nekoliko godina prije nego se mogu provesti bilo kakva klinička istraživanja s ljudima.

XS
SM
MD
LG