Linkovi

Fertility business - doniranje jajnih ćelija


Prošle godine su američki bračni parovi koji nisu mogli imati djece potrošili skoro tri milijarde dolara kako bi unaprijedili šanse da postanu roditelji. Oni su također platitli više od 38 miliona dolara za donirana jajne ćelije, procedura koja je postala i popularna i kontoverzna u vrijeme dok su se klinike na kojima se vrši oplodnja ,kao i kompanije koje posreduju u prodaji, natjecale za najbolja jajašca.izvještava novinar Glasa Amerike, Mil Arcega.

Univerziteti su najbolja mjesta gdje neplodni parovi tragaju za djevojkama koje su voljne donirati svoje jajne ćelije. Reklame koje se mogu naći u mnogim fakultetskim novinama, mogu ubrzati proces traženja nudeći velike svote novca studenticama koje su zapale u finansijsku krizu, za, kako kažu, "nekoliko kvalitetnih jajnih ćelija."
Carrie Spect se prije osam godina javila na jedno od ovih reklama dok je studirala u New Yorku.

”Nije bilo šale. To sam uradila zbog novca.“

Zbog toga što je u Sjedinjenim Državama ilegalno prodavati dijelove tijela, smatra se da je ponuđeni novac nadoknada za vrijeme koje ove djevojke odvajaju.

Međutim, profesor Deborah Spar, autor knjige "Baby Business", knjige koja istražuje ekonomiju začeća, kaže da bez obzira kako na to gledali, radi se o novčanoj transakciji.

”Oni ne doniraju jajne ćelije, one ih prodaju. Da , radi se o čudotvornoj znanosti, ali i trgovini.“

I to o profitabilnoj trgovini za donatore ako imaju visoke ocjene na fakultetima, ako se bave sportom i dobro izgledaju. Carrie je donirala jajne ćelije četiri puta, dok je od dobivenog novca započela filmsku kompaniju pod imenom Zygot Films.

”Znam da negdje postoji troje djece koji imaju moju DNK. To mi se sviđa, sviđa mi se ideja dugovječnosti.“

Međutim, svako ne misli tako. Shannon Clark je bila brucoš kada je donirala jajnu ćeliju rođaki. Deset godina kasnije je trudna sa svojim prvim djetetom i žali zbog tog svog čina.

”Što sam starija i što je izraženiji moj majčinski instikt, shvatila sam da se ne radi samo o DNK; to je zapravo moje dijete koje sam dala svojoj tetki.“

Kritičari ovog programa kažu da trenutno postoje ograničeni zakoni koji nadgledaju industriju začeća, kao i ograničena pravila po pitanju donacije jajnih ćelija: koliko puta se donacija može izvršiti i koliko će žena za to biti plaćena. Deborah Spar želi da se pokrene debata po pitanju medicinskih i moralnih pitanja kada je riječ o ovakvim donacijama.

XS
SM
MD
LG