Linkovi

Američko-kineski trgovinski odnosi


Kina je već duže vremena izuzetno važan trgovinaski partner Sjedinjenih Država, kao i mnogih drugih zemalja. Što se tiče Amerike ona je u tom partnerstvu u velikom deficitu, jer Kina mnogo više uvozi u Ameriku nego Amerika u Kinu. Neki su zbog toga za ograničavanje kineskog uvoza u Sjedinjene Države. Medjutim, iz jednog od velikih američkih izvoznika u Kinu – Kompanije General Electric, vide drugačije rješenje.

General Electric predvidja da će do 2010. udvostručiti izvoz u Kinu, sa sadašnjih pet na 10 milijardi dolara. Dio tog povećanja planira se od razvoja takozvanih čistih tehnologija koje bi se mogle izvoziti i na druga tržišta.

Jeff Immelt, Predsjednik GE:
Ako u Kini radimo na projektima korištenja vjetra, čistom korištenju uglja, desalinizaciji vode uvijek je akcenat na tehnologiji koja se može izvesti u Evropu, na Srednji Istok ili drugdje u svijetu, kaže predsjednik G E, Jeff Immelt.

General Electric trenutno zapošljava oko 13 hiljada radnika u Kini, i posao kojeg je lani tamo obavljao činio je 3 posto njegove ukupn prodaje. GE je za dvije trećine povećao obim posla od kako je kineski premijer, Wen Jiabao 2003. godine posjetio New York. On je tom prilikom posjetio i upravu General Electrica, i bankarima u New Yorku iznio svoje mišljenje da je najbolji način smanjivanja američkog trgovinskog deficita, povećanje izvoza u Kinu.

Wen Jiabao, premijer Kine:
Po njemu, smanjivanje kineskog izvoza u Ameriku nije odgovor na američki trgovinski deficit, jer kaže, da to ne služi na dobro Kini, niti rješava problem gubljenja radnih mjesta u Americi. Umjesto toga, to će štetiti intresima miliona američkih potrošača i američkih kompanija koje rade u Kini. Mnogo realističniji pristup, smatra kineski premijer, je da američke kompanije povećaju izvoz u Kinu.

Predvidjanja udvostručenja poslova General Electrica u Kini usljedila su odmah nakon sporazuma podpisanog sa kineskom vladom o razvoju novih tehnologija koje ne zagadjuju okolinu. 70 posto kineske energije dolazi od prljave tehnologije sagorjevanja uglja i zagadjenje zraka je postalo sve veća briga.

Kinski brzi ekonomski rast takodjer dovodi do sve veće ovisnosti o uvoznoj nafti, a ogromno povećanje trošenja nafte u Kini odražava se i na cijene nafte u Americi, Evropi. Svijet, očito postaje ekonomski medjusobno ovisan više nego ikada do sada.

XS
SM
MD
LG