Linkovi

Formirana Komisija za ispitivanje stradanja u Sarajevu


Vijeće ministara BiH formiralo je danas Državnu komisiju za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995.godine.

Komisija treba da utvrdi masovna i pojedinačna zatočenja - logore i zatvore, silovanja i seksualna zlostavljanja, deportovana, protjerana, izbjegla i nestala lica. Komisija će imati deset članova i to po tri Srbina, Hrvata i Bošnjaka i jednog iz reda ostalih.

Predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić je rekao na konferenciji za novinare da se i dalje "duboko ne slaže" sa Parlamentom BiH da na ovaj način bude utvrđena istina o tome šta se dešavalo u ratu u BiH.

Terzić je rekao da je "odlučio da pogazi svoju riječ", jer je ranije izjavio da dok je predsjedavajući Vijeća ministara BiH neće dozvoliti formiranje komisije za ispitivanje stradanja u Sarajevu, što je izazvalo negodovanje predstavnika političkog i javnog života u RS.

"S obzirom da je politička atmosfera uzavrela po ovom pitanju do te mjere, nisam želio da onima koji hoće da zaustave evropski put BiH raspravom o policijskoj reformi i jednom paketu zakona, koji treba da donesemo, pružim priliku da sljedećih 100 dana ništa ne rade i samo pričaju o tome treba li smijeniti Terzića i Vijeće ministara ", dodao je Terzić.

XS
SM
MD
LG