Linkovi

CIA potvrdila da je na traci glas Osame bin Ladena


CIA je potvrdila da je na audio traci objavljenoj jučer na Internetu glas Osame bin Ladena. Zvaničnici CIA kažu da su to utvrdili nakon tehničke analize trake.

Na snimku bin Laden kaže da osuđeni terorista Zacarias Moussaoui nije bio povezan za napadima na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Bin Laden kaže da je osobno odredio, kako je rekao, 19 braće, koji će izvesti otmice aviona. On je dodao da je Moussaoui još uvijek učio da leti i da nije bio određen kao otmičar. Glas na traci također navodi da je Moussaoui-jevo priznanje bilo lažno i da je bilo rezultat pritiska dok se nalazio u zatvoru.

Moussaoui je lani priznao krivicu po šest optužbi za terorsitičku zavjeru i sada služi doživotnu kaznu zatvora u Sjedinjenim Državama. Tokom sudjenja, ovaj francuski gradjanin je rekao da je trebao letjeti avion u Bijelu kuću, ali je kasnije rekao da je to nije tačno.

Na jučer objavljenoj traci Osama bin Laden također navodi da zatvorenici u Guantanamu nemaju nikakvu vezu s napadima od 11. septembra, i da nisu ništa znali o planu, osim dvije osobe, ali nije dao nikakve detalje. On je također dodao da većina zatvorenika u Guantanamu nema nikakve veze s al-Qaidom. Stručnjaci tek trebaju utvrditi da li se radi o glasu bin Ladena.

XS
SM
MD
LG