Linkovi

Rat protiv terorizma i gradjanske slobode u Americi


Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, sigurnost je postala glavni priritet i glavna briga za mnoge Amerikance. U posljednjih nekoliko godina, medjutim, intenzivirala se sveamerička debata o tome da li je taj naglasak stavljen na sigurnost doveo do slabljenja gradjanskih sloboda.

Debata o gradjanskim slobodama odvija se od antiratnih protesta na ulicama do kongresnih sala i kuloara, od Bijele Kuće do Vrhovnog Suda. Jedna od velikih bitaka u debati tiče se vladinog programa prisluškivanja telefonskih razgovora osumnjičenih terorista.

Predsjednik Bush govori da je to jedno od ključnih orudja u borbi protiv terora. Kritičari tvrde da je protivustavno njegovo zaobilaženje Zakona iz 1978. godine kojim je vlada obavezana da zatraži sudski nalog pa da tek onda prisluškuje.

Nakon nedavnog govora održanog u Sjevernoj Karolini predsjednika Busha je u defanzivu natjerao jedan od prisutnih birača, Harry Taylor.

HARRY TAYLOR:
U cijelom svom životu, nikad nisam osjetio veću sramotu niti veći strah nego sad od moje vlasti u Washingtonu, uključujući i predsjednika, od mog Senata i Zastupničkog doma, i čini mi se da je, uprkos vašoj retorici, da su suosjećanje i zdrav razum daleko zaostali tokom mandata vaše administracije. I nadam se da se bar ponekad u vama javi poniznost i dostojanstvo i da vas bude sramota.

PREDSJEDNIK BUSH:
Ako smo u ratu, treba da koristimo sredstva koja su neophodna, koja su dozvoljena ustavom, da ih koristimo u veoma ograničenoj mjeri. To je program koji nas štiti i koji je pod stalnom kontrolom. Očito je da vi i ja različito gledamo na to što je nužno da budemo zaštićeni. A na vaše pitanje, da li ja treba da se izvinim zbog toga - odgovor je: apsolutno ne!

Mnogi opozicioni Demokrati i grupe liberalnih aktivista kritikuju način na koji Bushova administracija pokušava da balansira sigurnost i gradjanske slobode.

ELLIOT MINCEBERG, PEOPLE FOR THE AMERICAN WAY:
Naravno, nedavno je otkriveno da Služba za Nacionalnu Sigurnost špijunira američke gradjane na način koji uveliko prevazilazi ono što je Kongres autorizirao. To je samo jedan od primjera. Ali, u cjelini, adminstracija dobija lošu ocjenu, i moram da dodam, da osim toga što je vlada sebi dala toliko ovlasti, ovu ocjenu još gorom čini to što se sve to radi u tajnosti.

Konzervativci odgovaraju da u ratu gradjanske slobode moraju biti balansirane onim što je nužno za sigurnost.

CLIFFORD MAY, FOUNDATION FOR THE DEFENSE OF DEMOCRACIES:
Da bi pobijedio u ratu, moraš da uradiš odredjene stvari. Naš Ustav i prava koja su nam data - nisu samoubilački pakt. Prema tome, mi treba da raspravljamo i treba da nastojimo da nadjemo mjeru, najbolje što možemo, ali vjerovatno nikad to nećemo uspjeti u potpunosti, da se postigne ravnoteža izmedju maksimalnih gradjanskih sloboda i toga da se osigura efikasno vodjenje rata kojeg vodimo.

Zastupnici gradjanskih sloboda upozoravaju da svijet pažljivo prati kako to Amerikanci traže balans izmedju sigurnosti i sloboda u ratu. Liberalni aktivist Elliot Minceberg kaže da je važno da i gradjani nastave da vrše pritisak na vladu da se očuvaju njihova temeljna gradjanska prava.

Konzervativci se, generalno gledano, saglašavaju da je zaštita gradjanskih prava i u ratu veoma važna. Ali, Clifford May i ostali ipak insistiraju da je prioritet da se dobije rat protiv terora.

Članovi Kongresa iz obje političke stranke postigli su početkom godine kompromis i obnovili Patriot Act, zbir antiterorističkih zakona usvojen odmah nakon napada 11. septembra, ali sa obavezom pojačane zaštite gradjanskih sloboda.

XS
SM
MD
LG