Linkovi

Naočale za pospane vozače


Iz australskog udruženja vozača saopćavaju da je jedna od pet saobraćajnih nesreća uzrokovana pospanošću vozača. Međutim, najnovije otkriće bi moglo pomoći u smanjenju broja smrtnosti na australskim cestama.

Lauren Roche priznaje da tokom svakodnevnog putovanja između Canbere i Sidneja zaspi za volanom. Većina ovakvih vozača preživi nesreće, a neki i poginu. Međutim, znanstvenici u Sidneju su nadošli na ideju kako da se bore protiv pospanosti vozača. Kompanija pod nazivom "Dijagnostika sna" je dizajnirala specijalne naočale koje vozače upozoravaju kada postaju umorni. Ove se naočale nazivaju OPTALERT. One mjere količinu pospanosti kod osobe i zatim alarmom upozoravaju vozača da počinje padati u san.

WILLIAM DEAN, KOMPANIJA "DIJAGNOSTIKA SNA": Način na koji ova tehnologija funkcionira je sljedeća: u naočale je ugrađeno nevidljivo svjetlo koje prati pokrete oka hiljadu puta u sekundi. Postoji mikroprocesor koji u stvari matematički izračunava umor i ocjenjuje ga ocjenom od 0 -10.

U specijalni okvir su ugrađeni senzori koji prate pokrete oka i očnih kapaka. OPTALERT nakon toga prenosi signal na kontrolnu tablu, čime se aktivira alarm ukoliko se vozač nalazi u opasnosti ili je zaspao. Ljudi kojima su koncentracija i pažnja normalna na Optalertovoj skali, bilježe skok do četvrtog mjesta. Ukoliko vas senzori smjeste na petu poziciju i više, smatrate se vozačem koji nije u stanju da u potpunosti upravlja vozilom.

John Brown, iz Udruženja vozača Australije kaže da slabije reagiramo na okolinu kada smo umorni, a da se većina vozača ne odmara kada se osjeća pospano.

JOHN BROWN, UDRUŽENJE VOZAČA AUSTRALIJE: Ove će naočale vjerovatno biti nešto skuplje prosječnom vozaču, premda vjerujemo da će cijena postepeno padati u toku sljedećih nekoliko godina, a da će se same naočale smatrati nečim kao što je sigurnosni pojas ili zaštitni jastuk u automobilu.

Ove naočale već koriste vozači kamiona i vozova. Iz Udruženja vozača Australije se nadaju da će one postati standardno sredstvo zaštite vozača u budućnosti.

XS
SM
MD
LG