Linkovi

Nacionalna garda na granici sa Mexicom


Jedna od trenutno vrućih tema u Sjedinjenim Državama je imigraciona reforma o čemu će večaras po istočno-američkom vremenu, po prvi put obraćajući se iz Ovalnog ureda, uz direktan televizijski prenos govoriti predsjednik Bush. Iz Bijele kuće kažu da će predsjednik govoriti o kontroli granica, unutarnjoj sigurnosti i ranije predloženom programu gostujućih radnika u Americi. Ono što, uoči govora, izaziva najviše rakcija i kontroverzi je najava rasporedjivanja pripadnika Nacionalne garde na granicu sa Mexicom, odakle dolazi najveći broj od, kako se procjenjuje, 11 miliona ilegalnih radnika u Americi.

Iz Bijele kuće nastoje uvjeriti amerikance i susjedni Mexico da nije riječ o militarizaciji granice, ali će izgleda predsjednik Bush u ispravnost takve odluke morati uvjeriti i mnoge u redovima vlastite Republikanske stranke.

Kada je riječ o imigrantima, nije lako naći zajednički jezik.

Salvador Cardenas:
Mi nismo neprijatelji. Mi nismo teroristi, mi želimo da radimo, mi želimo doprinijeti ovoj zemlji.

Kathleen Lutzow:
Mi smo u ratu protiv terorizma, ali ne možemo osigurati naše granice.

Predlažući riješenje, predsjednik Bush će večeras ponoviti svoju viziju opsežne imigracijske reforme. Medjutim, kao balans svom programu gostujućih radnika, očekuje se da će predsjednik na granicu postaviti Nacionalnu gardu.

Rezervisti će, kako se najavljuje, upravaljati kamerama za nadgledanje, preuzeti uredske poslove kako bi oslobodili graničare, i upravljati avionima bez posade.

Nije riječ o militarizaciji granice. Rijč je o pomoći pripadnicima civilne kontrole granice, pribavljanju obavještajnih podataka, logističkoj podršci i treningu, kaže Stephen Hadley, savjetnik za Nacionalnu sihurnost.

Guverneri dvije od četiri sa Mexicom granične države su već izrazili svoje protivljenje takvoj ideji. O tome je jučer meksički predsjednik, Vicente Fox 15 minuta telefonski razgovarao sa predsjednikom Bushom.

I neki u Kongresu se pitaju koliko je pametno toliko angažiranje, već i onako previše anagžirane Nacionalne grade, čiji su pripadnici već po nekoliko puta služili u Iraku i Afganistanu.

Mi smo razvukli naše vojne snage više nego ikada u moderno vrijeme. Nije uloga Nacionalne Garde da štiti granice. Ja ću slušati predsjednika, ali imam puno pitanja, vrlo sam skeptičan, kaže senator Chuck Hagel, republikanac iz Nebraske.

Oni koji podržavaju ideju kažu da se pripadnici Nacionalne garde treniraju širom zemlje, zašto ne bi mogli i na granici, dok drugi kažu da bi za zaštitu granica trebala plaćati federalna vlada, a ne da koristi državne rezerve. Nacionalna garda se, naime, finansira iz budžeta saveznih država.

XS
SM
MD
LG