Linkovi

O jeziku je riječ


Uz otvorena pitanja reforme politike useljavanja u Sjedinjene Države i rješavanja statusa preko 11 miliona ilegalnih useljenika pred američkim Kongresom je još jedna vruća tema - jezik nacionalne himne.

Mada je rezolucija po kojoj nacionalna himna može biti pjevana samo na engleskom jeziku prije dvije večeri u Senatu usvojena jednoglasno, to ipak ne znači kraj rasprava o jeziku himne Sjedinjenih država.

Nacionalna himna pjevana je i pjeva se na mnoge načine, donedavno samo na engleskom jeziku. Odnedavno, verzija jednog britanskog producenta snimljena na španskom jeizku odjekuje u programima brojnih radio-stanica.

Samo na engleskom kažu kongresmeni Robert Aderholt, Jim Matheson i Gary Miller.

U američkom senatu, kako rekosmo, rezolucija o nacionalnoj himni isključivo na engleskom usvojena je jednoglasno.

Senator Lamar Alexander: Engleski je dio onoga što jesmo. To je dio onoga što nas ujedinjuje. Kao što nas ujedinjuju naše zajedničke vrijednosti - sloboda, jedanake mogućnosti, poštivanje zakona.

Verzija nacionalne himne na španskom jeziku nije prihvatljiva ni za gospodina Busha.

George W. Bush, predsjednik SAD: Ne... jer mislim da američka himna treba biti pjevana na engleskom... jer mislim da ljudi koji žele biti američki državljani trebaju znati engleski i trebaju znati pjevati himnu na engleskom.

Može zvučati kao kuriozitet, ali treba reći da prva dama Sjedinjenih Država ne misli kao njen suprug. Za gospođu Bush sasvim je prihvatljiva verzija američke himne na španskom jeziku.

XS
SM
MD
LG