Linkovi

Nova sudjenja za ratne zlocine na sudu BiH


Zeljko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević danas su prebačeni iz pritvora Haškog suda u Bosnu i Hercegovinu gdje će im se suditi pred državnim sudom u Sarajevu.

Četvorica bosanskih Srba optužena su za niz ratnih zločina počinjenih protiv Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba u logorima Omarska i Keraterm u blizini Prijedora.Vijeće za prosljeđivanje Haškog Suda, 20. jula 2005. donijelo je odluku da predmet bude proslijeđen BiH .I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na odluku, a tužilaštvo je svoju žalbu kasnije povuklo. Žalbeno vijeće je 7. aprila 2006. odobrilo prosljeđivanje.

Haški Sud prebacio je šest optuženih na suđenje u BiH, a jedan predmet koji se odnosi na dvojicu optuženih proslijeđen je Hrvatskoj.

Pred Sudskim vijećem Odjeljenja za ratne zločine Suda BiH danas je čitanjem optužnice počeo glavni pretres protiv 11 optuženih u predmetu "Kravica" za krivično djelo genocida u julu 1995. godine.

Optužnica ih tereti za učešće u ubistvu više od 1 000 Bošnjaka, koje je izvršeno 13. jula 1995. godine u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici. .. U medjuvremenu je Medjunarodni sud pravde u Den Haagu započeo finalne rasprave u slučaju tužbe države Bi H protiv Srbije i Crne Gore ; kako je saopćeno iz Suda, suci koji rade na slučaju će odluku donijeti pravovremeno. Suci na tzv Svjetskom Sudu moraju prvo donijeti odluku o tome imaju li jurisdikciju u traženom slučaju, a tek onda donijeti presudu u optužbi za genocid.

XS
SM
MD
LG