Linkovi

Annan poziva Washington na direktne razgovore s Iranom


Generalni sekretar Ujedinjenih Naroda, Kofi Annan, poziva Sjedinjene država na direktne pregovore sa Iranom oko programa nuklernog obogaćivanja.

U televizijskom intervju gospodin Annan je izjavio da bi se Washington trebao pridružiti pregovorima izmedju Teherana i Evropskog tria: Velike Britanije, Njemačke i Francuske. Po njegovom mišljenju Iran svakako već misli da Evropska trojka konsultuje Sjedinjene države glede pregovora. On smatra da ukoliko se svi ključni sudionici uključe u dijalog, zadovoljavajući rezultat je moguć.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda je počelo debatu oko prijedloga rezolucije koja se poziva na dio pravilnika kojim se mogu odobriti sankcije protiv Irana, kao i vojna intervencija, ako do toga dodje.

U medjuvremenu se Iranski predsjednik, Mahmud Ahmedinedzad, otvoreno suprotstavio onima koji kritikuju nuklearni program njegove zemlje, i još jednom naveo da su nuklearne aktivnosti u Iranu odvijaju u mirovne svhe.

Na sastanku Ekonomske kooperacije u Bakuu, je iranski lider rekao da će Teheran nastaviti sa industrijskom proizvodnjeom nuklearnog goriva za vlastite nuklearne elektrane.

On je još jednom ponovio da pristaje na istragu Medjunarodne agencije za atomsku energiju, ali prošle sedmice Agencija sa sjedištem u Beču saopćila da je Iran odbio zahtjev ove agencije da prestane sa obogaćivanjem uraniuma.

Ahmedinedžad je takodje rekao da su svjetske sile koje pokušavaju zaustaviti nuklearni program u Iranu nasilnici koji se miješaju u unutrašnje probleme drugih država.

U četvrtak je u Washingtonu, predsjednik Bush optužio Iran da se svojim nuklearnim ambicijama suprotstavlja cijelom svijetu.

XS
SM
MD
LG