Linkovi

Proizvodjaci gaziranih pica vuku potez u korist zdravlja djece


Gospodinu Clintonu je pošlo za rukom nešto gotovo nevjerojatno. Postigao je sporazum sa glavnim snabdjevačima automata za prodaju napitaka u osnovnim školama i uskoro oko 35 miliona učenika neće biti u prilici da na malim i velikim odmorima kupuje gazirane napitke. Osim smanjenja slučajeva svakodnevne malaksalosti zbog prevelike količine šećera u organizmu, uklanjanje automata iz osnovnih škola će, prema mišljenju gospodina Clintona, imati pozitivnog uticaja i na dužinu životnog vijeka danas jeftinom hranom opsjednutih osnovaca.

Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih država:

Ovo je hrabar korak u nastojanjima da pomognemo našim mališanima da žive zdravije.

U osnovnim školama biće moguće kupiti samo nezaslađene sokove, nemasno mlijekom i flaširanu vodu. Srednješkolci će u školama moći kupovati samo dijetalne gazirane napitke. Po mišljenju brojnih zagovornika zdrave ishrane ovoj je samo prvi korak u borbi protiv prave epidemije gojaznosti američke djece. Da je to samo početak, slažu se i obični Amerikanci:

Američki građanin:

To je početak.... potrebno je učiniti znatno više.... informirati, obrazovati, ići i mnogo dalje od samih škola.

Uz devet miliona gojazne djece u Sjedinjenim državama neprodavanje gaziranih, preslatkih, napitaka u školama može izgledati kao mali korak. Ipak, mnogi se slazu u ocjeni da je to prekretnica u ponašanju kompanija za proizvodnju i prodaju te vrste napitaka koja može značiti velike koristi za opće zdravlje.

Greška servera

Izvinite! Stranica nije učitana. Naš tim već pokušava da otkloni kvar. Hvala na strpljenju.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

XS
SM
MD
LG