Linkovi

Proizvodjaci gaziranih pica vuku potez u korist zdravlja djece


Gospodinu Clintonu je pošlo za rukom nešto gotovo nevjerojatno. Postigao je sporazum sa glavnim snabdjevačima automata za prodaju napitaka u osnovnim školama i uskoro oko 35 miliona učenika neće biti u prilici da na malim i velikim odmorima kupuje gazirane napitke. Osim smanjenja slučajeva svakodnevne malaksalosti zbog prevelike količine šećera u organizmu, uklanjanje automata iz osnovnih škola će, prema mišljenju gospodina Clintona, imati pozitivnog uticaja i na dužinu životnog vijeka danas jeftinom hranom opsjednutih osnovaca.

Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih država:

Ovo je hrabar korak u nastojanjima da pomognemo našim mališanima da žive zdravije.

U osnovnim školama biće moguće kupiti samo nezaslađene sokove, nemasno mlijekom i flaširanu vodu. Srednješkolci će u školama moći kupovati samo dijetalne gazirane napitke. Po mišljenju brojnih zagovornika zdrave ishrane ovoj je samo prvi korak u borbi protiv prave epidemije gojaznosti američke djece. Da je to samo početak, slažu se i obični Amerikanci:

Američki građanin:

To je početak.... potrebno je učiniti znatno više.... informirati, obrazovati, ići i mnogo dalje od samih škola.

Uz devet miliona gojazne djece u Sjedinjenim državama neprodavanje gaziranih, preslatkih, napitaka u školama može izgledati kao mali korak. Ipak, mnogi se slazu u ocjeni da je to prekretnica u ponašanju kompanija za proizvodnju i prodaju te vrste napitaka koja može značiti velike koristi za opće zdravlje.

XS
SM
MD
LG