Linkovi

Hosni Mubarak - Napadi su bili čin terorizma


Egipatske vlasti navode da je najmanje 10 osoba uhapšeno u vezi s bombaškim napadima u kojima je, prema sadašnjem saopćenju policije, sinoć u egipatskom ljetovalištu Dahab ubijeno 18 osoba.

Zvaničnici sigurnosti kažu da su identificirali trojicu osumnjičenih kao egipatske kompjuterske inžinjere koji su u nedjelju došli u Dahab i nakon eksplozije pokušali da odu u automobilu sa lažnim tablicama.

Govoreći danas, glasnogovornik egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova je rekao da je ubijeno 6 stranaca i 12 Egipćana, čime se mijenja prethodna cifra od 23 žrtve. On je rekao da su 62 osobe ranjene u gotovo simultanim eksplozijama, koje su se desile na prepunom šetalištu duž kojih su poredane prodavnice, restorani i barovi.

Pripadnici službe sigurnosti su danas pretraživali to područje, i u saopćenju ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da policija nastoji utvrditi da li su bombe aktivirane daljinski ili putem satne naprave. Glasnogovornik je rekao da policija ne vjeruje da se radilo o napadačima samoubicama. Nitko nije preuzeo odgovornost za napade.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak je rekao da su napadi bili čin terorizma, obećavši da će pronaći odgovorne. Izrael je ponudio da pošalje hitne spasilačke timove na mjesto nesreće.

Predsjednik Bush je danas telefonirao egipatskom predsjedniku, ponudivši mu sućut i obećavši da će stati uz Egipat u borbi protiv terorizma.

Generalni sekretar UN-a, Kofi Annan je osudio bombaški napad i izrazio sućut porodicama žrtava.

Blizu 100 ljudi je ubijeno u terorističkom napadu na odmarališta u području Sinaja od oktobra 2004. godine. Prošlog jula, slična bomba je eksplodirala u odmaralištu Sharm el-Sheikh, na obali Crvenog mora, u kojoj je ubijeno 64 ljudi.

Napad u ponedjeljak u Dahabu desio se dok su Koptski kršćani slavili Uskrs, i dan uoči godišnjice obilježavanja izraelskog povlačenja sa Sinajskog poluotoka 1982. godine, koji se u Egiptu slavi kao Dan oslobodjenja Sinaja.

XS
SM
MD
LG