Linkovi

Izbila epidemija zaušnjaka u dijelu Sjedinjenih Država


Na veliko iznenadjenje zdravstvenih radnika, i nakon što je poslije otkrivanja vakcine 1967 godine bolest bila gotovo iskorijenjena, došlo je do epidemije zaušnjaka u Sjedinjenim državama. Do sada je prijavljeno preko hiljadu slučajeva u osam država, a sumnja se da se epidemija proširila i dalje. Smatra se da brzo širenje ove bolesti može biti predmet istraživanja koje se može pokazati korisnim u slučaju epidemije ptičje gripe. Najmanje osam saveznih država prijavile su slučajeve zaušnjaka, vrlo zarazne virusne infekcije koja izaziva otjecanje žlijezda i povremene ozbiljne komplikacije. U jednoj saveznoj državi, sumnja je da je ovom epidemijom je zahvaćeno 975 ljudi. Zdravstveni zvaničnici situaciju smatraju ozbiljnom. Dr. Julie Gerberding je direktor Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.


Julie Gerberding:
Ovo je najveća epidemija zaušnjaka u zadnjih 20 godina. Imamo oko hiljadu prijavljenih slučajeva iz 8 razlčitih država, a momentalno istražujemo slučajeve u još sedam. Neće nas iznenaditi kao bude još sličajeva i u drugim državama.

Zaušnjaci se prenose kašljanjem ili kihanjem. Simptomi su groznica, povećana temperatura, glavobolja, bol u mišićima, i otjecanje žlijezda oko vilice.
Niste mi mogli vidjeti uši, toliko sam bila natečena, kaže jedna oboljela.

Vakcina koja je pronadjena 1967 je suzbila ovu bolest i skoro je iskorijenila. I zbog toga su mnoge zdravstvene ustanove nepripremljene za ovu epidemiju.
Dr. Georges Benjamin , izvršni direktor Američke zdravstvene organizacije, kaže da se zdravstveni zvaničnici boje da bi se ovakvo što mogle desiti i sa ptičjom gripom.

Georges Benjamin:
Razlika je u tome da u slučaju pandemske ptičje gripe, niko od nas nije tome bio izložen ranije, pa u tom slučaju možemo očekivati bolest protiv koje niko nije zaštićen, za razliku od zaušnjaka protiv kojih je jedan veći dio stanovištva zaštićen. Protiv zaušnjaka imamo vakcinu. Protiv ptičje gripe nemamo vakcine koje su već spremne.

Upravo zbog toga Dr. Benjamin misli da bi epidemija ptičje gripe bila smrtonosnija. Drugi smatraju da je ova epidemija dobra priprema, a da je jedna moguća analogija - način i brzina širenja bolesti. Svi slučajevi zaušnjaka u Sjedinjenim država potječu od reda bakterija koje su specifične za Veliku Britaniju. Druga sličnost je način na koji se bolest prenosi, preko vazduha, a doktori se boje da bi se to mogao biti slučaj i sa ptičjom gripom ukoliko dodje do mutacije virusa.

XS
SM
MD
LG