Linkovi

SAD će Palestincima povećati humanitarnu pomoć


Sjedinjene države će Palestincima povećati humanitarnu pomoć u oblasti zdravstva, ishrane i obrazovanja. To povećanje će iznosti blizu 60 procenata u odnosu na dosadašnji nivo, odnosno blizu 250 miliona dolara. Sjedinjene države će takođe osigurati 42 miliona dolara za unapređenje rada i aktivnosti neovisnih institucija i organizacija građanskog društva. Sva ta pomoć Palestincima biće realizirana putem humanitarnih agencija Ujedinjenih nacija, američkih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Sjedinjene države, kao i Evropska unije, obustavljaju, međutim pomoć novoj palestinskoj vladi jer ta vlada, predvođena Hamasom, za sada odbija da prihvati principe nenasilja, prizna pravo Izraela na postojanje i poštuje ranije postignute sporazume između Izraela i palestinske vlasti. Principe postizanja budućeg mirovnog rješenja formulirali su Ujedinjene nacije, Evropska unija, Rusija i Sjedinjene države.

David Welch, pomoćnik američkog državnog sekretara za Bliski istok i region sjeverne Afrike je, istakavši da su ti principi uključeni i u rezoluciju Ujedinjenih nacija i u mirovnu inicijativu Arapske lige, ocijenio:

WELCH: Do sada, nažalost, nova vlada koju je formirao Hamas nije se izjasnila o prihvatanju nijednog od tih principa.

Sjedinjene države i dalje ostaju predane viziji dviju država što u miru postoje jedna uz drugu koju je predsjednik George W. Bush iznio kao rješenje, takođe je istakao gospodin Welch.

<Medjutim, zbog izostanka opredjeljenja da prihvati te preduslove, mi palestinsku vladu koju predvodi Hamas ne možemo prihvatiti kao partnera. To znači ćemo zbog toga biti prisiljeni preusmjeravati našu pomoć za rješavanje uglavnom humanitarnih pitanja.>

Po riječima gospodina Welcha podrška razvoju demokratije i institucija građanskog društva je od ključne važnosti, ako se uzme u obzir da je Hamas na prošlim izborima dobio 44 posto glasova biračkog tijela, odnosno da svoj glas Hamasu nije dalo 56 procenata Palestinaca.

Nova palestinska vlada mora preuzeti odgovornost za posljedice politike koju vodi - također je upozorila je i američki državni sekretar Condoleezza Rice.

XS
SM
MD
LG