Linkovi

Amerika nije zatražila mjesto u Vijeću UN-a za ljudska prava


Generalni sekretar UN-a, Kofi Annan je izrazio razočaranje odlukom Washingtona da se ne kandidira za mjesto u novoosnovanom Vijeću UN-a za ljudska prava.

Glasnogovornik State departmenta, Sean McCormack je rekao da će se Sjedinjene Države možda sljedeće godine kandidirati za mjesto u Vijeću, ali će nastaviti da igraju aktivnu ulogu u ostvarivanju ljudskih prava, i da će nastaviti voditi kampanju protiv država koje krše ljudska prava. On je, takodjer, rekao da će Sjedinjene Države podsticati Vijeće da jasno ukaže na zemlje koje krše ljudska prava kao što su Iran, Cuba, Zimbabwe, Burma, Sudan i Sjeverna Koreja

Sjedinjene Države su jučer saopćile da ove godine neće tražiti mjesto u u tom Vijeću UN-a za ljudska prava, što je dovela do oštrih kritika od grupa za zaštitu ljudskih prava i članova Kongresa.

U sjedištu UN-a u New Yorku, američki ambasador John Bolton je rekao da vjeruje da je donesena prava odluka, dodavši da bi Sjedinene Države mogle zatražiti mjesto u novom vijeću sljedeće godine. On je prije zagovarao da članovi budu izabrani dvotrećinskom većinom od strane Generalne skupštine. U martu, on je zagovarao da većina od 96 glasova, potrebna da se dobije mjesto, nije dovoljna da se izvan Vijeća drže oni koji narušavaju ljudska prava.

Do sada je 35 zemalja objavilo svoju kandidaturu da budu članovi vijeća, uključujući Kubu i Iran.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su kritizirale odluku Sjedinjenih Država, navodeći da je zemlja dugo surađivala sa diskreditovanom Komisijom za ljudska prava, koju sada zamijenjuje Vijeće.

Kritičari te komisije kažu da su zemlje sa užasnim dosjeom po pitanju ljudskih prava koristile svoje članstvo kako bi jedna drugu štitile od osude. Sjedinjene Države su bile jedine među 191 članicom UN-a koja se protivila stvaranju Vijeća od 47 članica prošlog mjeseca. Prema novim pravilima, zemlje će služiti maksimum dva trogodišnja mandata i moraju napustiti Vijeće prije nego se ponovo kandidiraju. U prvih nekoliko godina, neki članovi će služiti samo jednu ili dvije godine.

XS
SM
MD
LG